Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 25.12.2018. 08:15

Ukrajina bi se ove sezone mogla pridružiti najvećim svetskim izvoznicima soje

Iako će prema prognozama poznavalaca tržišnih prilika Brazil dominirati na globalnom tržištu soje, Ukrajina bi po svemu sudeći mogla postati top izvoznik te uljarice. Vestima se tržišta žitarica i uljarica treba dodati i to da cene ukrajinskog kukuruza i ruske pšenice rastu, dok bi izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije ove godine mogao da dostigne 25 milijardi dolara i bude za četvrtinu veći nego lane.

Foto: Pixabay / charlesricardo
  • 122
  • 14
  • 0

Ukrajina bi u tržišnoj sezoni 2018/19 mogla da se pridruži najvećim svetskim izvoznicima soje. Takvu projekciju iznela je Karen Braun, poljoprivredna kolumnistkinja Thomson Reutersa. Ona je navela da će Brazil ove sezone dominirati izvozom soje sa tržišnim učešćem od 25%. Kina i Evropska unija će ostati najveći uvoznici soje. dok će Brazil, Sjedinjene Američke Države, Paragvaj, Kanada i Argentina deliti 95% svetskog izvoza soje. Slede ih Ukrajina, Urugvaj i Rusija. Kina će činiti 59% uvoza, što je najmanji udeo u poslednjih osam godina. Kako je ranije saopšteno, Kina je napravila prve velike kupovine američke soje, nakon što je postignuto trgovinsko ratno primirje.

Rastu cene kukuruza u Ukrajini

Zbog rekordne berbe kukuruza u tekućoj sezoni, Ukrajina tu žitaricu aktivno izvozi na svetska tržišta, uprkos padu cena na 150 dolara po toni. Međutim, kako se Nova godina bliži, trgovci pokušavaju da akumuliraju velike količine kukuruza pre praznika, kada se tradicionalno smanjuje stopa isporuke zrna u luke. Kao rezultat toga, rastu otkupne cene kukuruza u lukama. Tokom nedelje cena kukuruza , namenjenog za isporuku tokom decembra, porasla je za 1-2 $/t na 156-157 $/t, dok je cena kukuruza predviđenog za izvoz u januaru projektovana na 158 dolara po toni. S druge strane većina poljoprivrednika  je odložila prodaju te žitarice za kraj januara i početak februara, pa je globalna tražnja kukuruza i dalje niska.

Izvoz brašna iz Ukrajine dostigao 112.000 tona brašna

Prema izveštaju Ministarstva agrarne politike i hrane Ukrajine, ta zemlja je izvezla 112.000 tona brašna. Isporuke pšeničnog brašna iznosile su 111,5 hiljada tona, dok izvoz svih ostalih vrsta brašna iznosio 600 tona. Poređenja radi, ukupni prošlogodišnji ukrajinski izvoz brašna bio je 413.000 tona. Ključni faktori u određivanju potencijalnih tržišta za ukrajinsko brašno su tržišni kapacitet zemlje uvoznice, kao i stvarni obim uvoza tog proizvoda.

Ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda bi ove godine mogao dostići 25 milijardi dolara

Poljoprivredna proizvodnja u Rusiji beleži procvat. Sa rekordnom žetvom u poslednje dve godine, izvoz poljoprivrednih proizvoda bi toj zemlji mogao da donese  na desetine milijardi dolara, istakao je predsednik Vladimir Putin. Izvoz poljoprivrednih proizvoda je prošle godine iznosio 20 milijardi dolara, a ove godine bi mogao da bude viši za oko pet milijardi. Povećanje konkurentnosti i poboljšanje infrastrukture ključno je za daljnje povećanje izvoza, a Putin je naglasio da će oko 400 milijardi rubalja biti izdvojeno za razvoj infrastrukture, uključujući morske luke i puteve. On je naglasio da je ruska poljoprivredna proizvodnja u poslednjih  godina porasla za 20%. Rusija je uspela da obuhvati više od polovine svetskog tržišta pšenice postavši najveći izvoznik žitarica na svetu.

Izvozne cene ruske pšenice porasle u proseku za 4-5 dolara po toni

Izvozne cene ruske pšenice nastavile su da rastu prateći svetske trendove. One su nedeljno trgovanje zaključile povećanjem 4-5 dolara po metričkoj toni. Cene ruske mlinske pšenice su dostigle novi vrhunac još od februara 2015. godine. Kako prenosi UkrAgroConsult, rast cena podstaknut je i svetskim i domaćim faktorima tržišta. Štaviše, slaba ponuda pšenice iz ruskih lučkih regiona koja podrazumeva dodatne troškove za isporuku pšenice iz unutrašnjih regiona zemlje postala je još jedan značajan faktor. Prema podacima Ruske statističke službe, zalihe pšenice u toj zemlji početkom decembra kretale su se oko 13,5 miliona, dok je jačanje strane tražnje takođe podržalo prošlonedeljni rast cena ruske pšenice.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Soja Kukuruz Žitarice Pšenica Ukrajina Rusija Izvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.