Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 14.02.2023. 15:00

Ukrajina će 2023. požnjeti upola manje žitarica nego pre rata?

Prema procenama UGA, sveukupno bi proizvodnja žitarica i uljarica u Ukrajini mogla pasti na oko 50 miliona tona, s oko 67 miliona u 2022. i oko 106 miliona tona u 2021. godini.

Foto: Depositphotos/jukai5
  • 284
  • 138
  • 0

Žetva žitarica bi u Ukrajini 2023. mogla da iznosi 45,6 miliona tona, što je pad od 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu (52,6 miliona tona u sezoni 2021./22.), navodi APK-Inform.

Uzimajući u obzir površine zasejane oziminma i izglede za prolećnu setvu, očekuje se da će ukupna površina pod usevima žitarica za žetvu 2023. u toj zemlji biti oko 10,1 miliona hektara, što je 12 odsto manje od požnjevenih površina prethodne sezone. Konkretno, za pšenicu bi pad mogao biti 16 odsto, ječam šest odsto, a kukuruz 11 odsto.

Odustaju od ratarstva

Prema Ukrajinskom udruženju proizvođača žitarica (UGA), očekuje se da proizvodnja kukuruza neće premašiti 18 miliona tona, a pšenice 16 miliona tona. Ali, moglo bi doći i do oštrijeg pada, zavisno od vremenskih prilika i finansijskih poteškoća sa kojima se susreću poljoprivrednici, rekao je čelnik UGA, Nikolaj Gorbačov za Reuters.

"Postalo je neisplativo uzgajati žitarice i zato su smanjili zasejane površine", komentarisao je dodavši da je prekid trgovine i izvoza nakon ruske invazije prošle godine, mnoge poljoprivrednike doveo do gubitaka.

Mnogi će odustati od ratarstva (Foto: Depositphotos/Prystai)

Upola manje useva 

Prema procenama ovog udruženja, sveukupno bi proizvodnja žitarica i uljarica u Ukrajini mogla da padne na oko 50 miliona tona, sa oko 67 miliona u 2022. i oko 106 miliona u 2021. godini.

Ta je zemlja do sada uspela da izvede oko 30 miliona tona ove robe u sezoni 2022./23. koristeći crnomorski koridor kao i alternativne rute preko zemalja Evropske unije, naveo je Gorbačov. 

Rusija i Ukrajina su izvor za trećinu uvoza žitarica u EU

Ali, ističe da zastoji morskim putem, a zbog spore ruske inspekcije brodova, kao i neefikasna logistika na alternativnim rutama stvaraju visoke troškove koji se odražavaju na cene. 

Kukuruz posebno pogođen

Smatra se da je kukuruz najviše pogođen jer je relativno skup za uzgoj, sušenje i transport. Pored toga, oko 10 odsto roda 2022. ostalo je nepobrano jer su ratari čekali da se polja osuše. 

Ukrajinski ministar poljoprivrede rekao je prošlog meseca da bi proizvodnja kukuruza 2022. mogla doći na 22 do 23 miliona tona sa 41,9 mil. t 2021. Procenjuje se da je proizvodnja pšenice pala na oko 20 miliona tona.

Što se tiče uljarica, proizvodnja uljane repice i soje, koje se smatraju isplativijima za uzgoj i izvoz, mogla bi ove godine ostati stabilna na oko tri miliona tona za svaku, izjavio je čelnik UGA zaključivši da bi proizvodnja suncokreta mogla biti slabija zbog poteškoća sa kojima se suočavaju lokalna postrojenja za preradu. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Ukrajinske uljarice Pad proizvodnje Rat u Ukrajini UGA Nikolaj Gorbačov


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.