Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 19.02.2019. 10:00

Ukrajina: Izvoz žitarica lane dostigao rekordnih 7,2 milijardi dolara

Ukrajinski poljoprivrednici su prošle godine izvezli žitarice u iznosu od oko 7,2 milijarde dolara. Ratari iz te zemlje su postavili novi rekord kada je rač o izvozu kukuruza. I dok ruske izvozne cene pšenice i dalje drže visok nivo, izvoz hlebnog zrna iz Kazahstana beleži nove rekorde.

Foto: Pixabay / ulleo
  • 140
  • 16
  • 0

Ukrajinski poljoprivrednici su prošle godine izvezli gotovo 42 miliona tona žitarica ostvarivši na taj način prihod od preko 7 milijardi dolara. Kako je izvestio Nacionalni naučni centar "Institut za agrarnu ekonomiju", Ukrajina je od 2010. godine svake godine povećavala izvoz žita. Iako novi količinski rekord nije postavljen 2018. godine, ukupan rast izvoza ukrajinskih žitarica je u monetarnom smislu doveo do njegove najveće vrednosti u istoriji Ukrajine - 7,2 milijarde dolara. To se, pre svega, dogodilo zbog rasta izvoznih cena, ističu stručnjaci IAE.

Postavljen je novi rekord u izvozu kukuruza

Treba dodati da su ukrajinski ratari zabeležili i novi rekord u izvozu kukuruza od 21,4 miliona tona. Najveći kupci ukrajinskih žitarica 2018. godine, kao i ranije, bile su zemlje Azije, Evrope i Afrike. Egipat je tradicionalno nadmašio rejting najvećih uvoznika ukrajinskih žitarica od 2011. godine. Ta afrička zemlja je kupila ukrajinske žitarice za 20% manje novca nego 2017 godine, odnosno za 666 miliona dolara. Učešće Egipta u ukupnom izvozu ove vrste poljoprivrednih proizvoda iznosilo je 9,2%. Ostali najveći uvoznici ukrajinskih žitarica bili su: Španija (643 miliona dolara), Holandija (556 miliona dolara), Kina (552 miliona dolara), Indonezija (487 miliona dolara), Saudijska Arabija (449 miliona dolara), Italija (336 miliona dolara), Filipini (316 miliona dolara), Tunis (290 miliona dolara), Maroko (263 miliona dolara) i Libija (248 miliona dolara).

Ukrajina je izvezla 30,2 MMT žitarica

Kada je reč o ovoj tržišnoj sezoni, od početka sezone 2018/19, pa do 13. februara 2019, ukrajinski izvoznici isporučili su u inostranstvo 12 miliona metričkih tona pšenice, 3,3 megatone ječma i 14,3 miliona tona kukuruza. Osim toga, ova istočnoevropska zemlja je tokom nove sezone izvezla i 157 hiljada tona brašna.

Ruske izvozne cene pšenice ostale su visoke prošle nedelje

Rusko tržište pšenice ne beleži značajniju promenu cena. Izvozne cene ruske pšenice ostale su u rangu prošlonedeljnih. To znači da su cene ruske pšenice na izvoznom tržištu i dalje visoke, što dalje gubi konkurentnost u odnosu na ponude iz drugih izvora, prenosi UkrAgroConsult. Dok je cena ruske pšenice u porastu, američka i francuska pšenica je pojeftinila. Ovo je odmah uticalo na tražnju uvoznika. Treba pomenuti da su trgovci ruskom pšenicom propustili da 8. februara, po drugi put da realizuju tendersku prodaju u egipatskim kupcima, a razlog je cena kojoj se prognozira dalji rast. 

Izvoz pšenice iz Kazahstana beleži nove rekorde

Kazahstan ove sezone izvozi pšenicu rekordnim tempom, prenosi UkrAgroConsult. Tako je u septembru-novembru sezone 2018/19. u inostranstvo isporučeno 1,53 miliona tona pšenice, što je najveća dosadašnja količina za ovaj period. Štaviše, to je za 27,3% više u odnosu na septembar-novembar 2017/18 i rast od 30,2% u odnosu na petogodišnji prosek. Kao i ranije, Uzbekistan i Tadžikistan su glavni uvoznici kazahstanske pšenice. Međutim, dok je Uzbekistan povećao kupovinu za 17,1% u izveštajnom periodu, na 586,2 hiljada tona, Tadžikistan ih je smanjio za 16,7%, na 297,6 kilotona. Tokom posmatranog perioda, najveći međugodišnji rast zabeležen je u izvozu na susedna tržišta Avganistana (+ 67%), Kine (+ 134%), Azerbejdžana (+ 41%) i Turske (+ 386%).


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Izvoz pšenice Žitarice Uljarice Rusija Ukrajina Kazahstan Kina Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.