Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište konoplje
  • 12.11.2016. 18:00

Ukrajina ponovo pokreće tržište konoplje

Obnavlja se proizvodnja i uzgoj konoplje u Ukrajini, gde je nekad ta biljna vrsta bila glavna sirovina za preradu u izvozno orijentisane proizvode!

Foto: Alena Rais
  • 3.811
  • 191
  • 0

Nijedna ratarska biljna vrsta nije izazvala tako podeljene stavove kao konoplja. Tridesetih godina prošlog veka proizvodnja konoplje u Sovjetskoj uniji dostizala je i 80 odsto svetske proizovdnje. Konoplja je korišćena za proizvodnju ulja, užeta, tkanine kao i lekova.

Proizvodnja konoplje u poljoprivredi potom se drastično smanjila u celom svetu šezdesetih godina, javlja blackseagrain.

Uprkos činjenici da ukrajinski varijeteti konoplje ne sadrže tetrahidrokanabinol-THC, supstancu koja izaziva psihoaktivni efekat, gajenje konoplje u Ukrajni je striktno regulisano i kontrolisano.

Potraga za drugim biljnim vrstama

Ekonomska situacija u Ukrajini je dosta teška. To navodi mnoge poljoprivrednike u potragu za drugim profitabilnim biljnim vrstama za uzgoj ili jednostavno povratku starim koje su donosile profit kao što je konoplja.

Posebnu pažnju poljoprivrednici posvećuju onim proizvodima orijentisanim izvozu. S toga, razvoj tržita konoplje izgleda vrlo obećavajuće. Posebnu pažnju poljoprivrednici su posvetili onim proizvodima koji su orijentisani izvozu. Od 2012. u Ukrajini se primećuje postupan oporavak uzgoja konoplje. Iz godine u godinu površine pod industrijskom konopljom se povećavaju. Konoplja se prerađuje u nekoliko fabrika kojih je sve više. Proizvodnja i tržište konoplje imaju veliki potencijal, s obzirom na visoku potražnju na domaćem i inostanom tržištu.

Foto: Alena Rais


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."