Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 10.05.2022. 15:00

Ukrajina posejala manje jarina, Tursku muči suša, a Rusija najavljuje rekorde

S obzirom da Ukrajina i Rusija pokrivaju 29 odsto svetskog izvoza pšenice, nesumnjivo je da će zbog čitave situacije doći do prehrambene krize.

Foto: Depositphotos/Zabiyashka
  • 474
  • 172
  • 0

Ukrajina je u ovoj godini zasejala oko sedam miliona hektara jarih useva, što je 25 do 30 odsto manje nego u istom razdoblju 2021., a uslovljeno je, osim ratom i vremenskim prilikama, objavilo je juče Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine. 

Štedi se na dizelu

"Seje se, uprkos teškoćama, prvenstveno u logistici", rekao je ministar Mikola Solskij na konferenciji za novinare pa dodao da je ovogodišnja setva slabijeg kvaliteta od lanjske, a manje je i površina pod kukuruzom. 

"Imaju manje novca za herbicide. Štede na dizelu. Često gube vreme zbog policijskog časa ili transporta opreme. Problem je i skladištenje goriva. Zbog svega ova setva traje duže od standardne", rekao je ministar.

Na konferenciji je rečeno kako okupator nastavlja da krade ukrajinske žitarice, a gubici do sada su najmanje 125 miliona dolara.

Prehrambena kriza je neizbežna?

S obzirom da Ukrajina i Rusija pokrivaju 29 odsto svetskog izvoza pšenice, nesumnjivo je da će zbog čitave situacije koja je svakim danom sve gora, doći do prehrambene krize.

Tim više što se i za ovu godinu prognozira suša. 

Dugoročna prognoza: Evropu čeka natprosečno toplo, vruće leto

Na primer, prema proceni USDA, proizvodnja ječma u Turskoj je gotovo prepolovljena, na 4,5 miliona tona u marketinškoj 2021/22 godini, a sve zbog suvog vremena, prenosi APK-inform

Iako je u aprilskoj prognozi USDA smanjio domaću potrošnju te žitarice u Turskoj na 7,3 miliona tona u MG 2021/22, što je pad od 18 odsto na godišnjem nivou, značajno slabiji rod zahteva veći uvoz. Tako bi u 2021/22 mogla uvesti rekordnih 2,8 miliona tona ječma, što je za dva miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo će se jako odraziti na njihov izvoz brašna u čemu su prvi u svetu. Dakle, ta je zemlja u junu i novembru uvezla 1,7 miliona tona ječma, uključujući 668 hiljada tona iz Ukrajine, 665 hilj. t iz Rusije i 240 hilj. t iz Rumunije. 

Rusija planira rekorde

Da će Rusija u 2022. požnjeti 87 miliona tona pšenice, u odnosu na rekordnih 86 mil. t proizvedenih u 2017., predviđa Elena Turina, koorinatorka odseka za analitiku Ruskog žitnog saveza.

Većina regija će proširiti setvene površine (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Rod ozime bi mogao da dostigne 64 mil. t u odnosu na 53 mil. t 2021. godine, a kada je reč o prolećnoj setvi Turina je izjavila kako će većina regija, posebno u Sibiru, Volgi kao i središnjem delu proširiti setvene površine pod prolećnim usevima, prenosi Finmarket.

"Rusija je prošle godine proizvela 23 miliona tona jare pšenice, a tu brojku može da dosegne i ovogodišnji. Tako će ukupna proizvodnja premašiti 87 miliona tona", naglasila je dodavši kako bi ukupna proizvodnja žitarica i mahunarki trebalo da bude 130 mil. t. 


Tagovi

Ukrajina Rusija Turska Mikola Solskij Prehrambena kriza Prolećna setva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narcis - poznat po svojoj mitskoj lepoti- vesnik je proleća, unosi boje posle hladne, duge zime. Ovih dana bukvalno je zagospodario baštama i dvorištima.