Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 03.07.2018. 16:15

Ukrajina: Prinosi pšenice i ječma niži nego lane

Prema prvim podacima o žetvi žitarica u Ukrajini, prinosi pšenice i ječma će biti nešto manji nego lane. Slična situacija je kada je reč o izvozu pšenice iz te zemlje. Uz to treba napomenuti da Rusija povećala proizvodnju brašna i da će najviše brašna iz te zemlje biti izvezeno u Kinu.

Foto: Flickr / Jacqueline Koster
  • 318
  • 16
  • 0

Žetva žitarica u Ukrajini je nedavno počela, a prema prvim informacijama koje prenosi UkrAgroConsult, prosečni prinosi su niži nego prošle godine. Prinos ozimog ječma je u proseku manji za 3%, a prinos ozime pšenice niži je za 5% u poređenju sa prošlom sezonom. Iako su u regionu Odese, prinosi veći nego 2017. godine, sušeni vremenski uslovi koji su smanjili prinos žitarica u Južnoj Ukrajini, spadaju u glavne razloge nižih prinosa u celoj zemlji. Od početka žetve (25. juna) ukrajinski ratari su sa površine 74,8 hiljada hektara požnjeli 130,4 hiljada tona ozimih useva ostvarivši prosečan prinos od 1,74t/ha.

Izvoz pšenice iz Ukrajine manji za 3% 

Ukrajina je u maju 2017/18. godine na strana tržišta izvezla oko milion tona pšenice. To je za 10% manje nego u aprilu (1,1 milion tona), ali je za 2% u odnosu na maj prošle godine, kada je ta zemlja izvezla 986,8 hiljada tona te žitarice. Kako izveštava UkrAgroConsult, između jula 2017. i maja 2018. godine, izvoz pšenice iznosio je 16,3 miliona tona, što je za 3% manje nego u istom periodu u sezoni 2016/17. Ukrajinska isporuka pšenice Evropskoj uniji i Indoneziji je tokom sezone znatno rasla. U posmatranom periodu, izvoz u Indoneziju porastao je na 2,1 megatonu, što je za 31% više nego u celoj prošloj sezoni. Istovremeno, Evropska unija je uvezla 1,6 megatona ukrajinske pšenice koja je za 42% veća od celog lanjskog izvoza te žitarice.

Opala tražnja tradicionalnih uvoznika ukrajinske pšenice

Treba reći i to da su najveći tradicionalni uvoznici ukrajinske pšenice ove sezone smanjili uvoz. Najveći pad je zabeležen u isporukama hlebnog zrna u Indiju jer je ta zemlja u posmatranom periodu uvezla 499,6 hiljada tona pšenice, što je za 83% manje u odnosu na period jul-maj 2016/17 kada je Indija od Ukrajine kupila 2,9 miliona tona pšenice. Isporuke u Egipat takođe su smanjene za 27%, izvoz u Bangladeš manji je za 10%, a Ukrajina je u Južnu Koreju izvezla 9% manje žita nego lane.

Ruski izvoznici brašna se fokusirali na Kinu

Proizvodnja ruskog brašna je u sezoni 2017/18 porasla za 5% u poređenju sa prošlom sezonom, jer je ta zemlja proizvela 9,4 miliona tona tog pšeničnog proizvoda. Međutim, određeni pad proizvodnje je zabeležen u 2018. godini, a kako prenosi UkrAgroConsult, proizvodnja brašna u Rusiji smanjila se u periodu januar-april 2018. za 1% na 2,9 megatona. S druge strane, tempo izvoza brašna iz Rusije se ubrzava. Njihov obim je u aprilu porastao na 17 hiljada tona, što je za 2% više u odnosu na mart i 64% više nego u aprilu 2017. godine. Tokom prvih deset meseci tekuće sezone, izvoz brašna iz Rusije iznosio je 172,4 hiljada tona, 13% više nego u celoj sezoni 2016/17. Glavna tržišta za rusko brašno su centralna i zapadna Azija, uglavnom bivše zemlje SSSR-a, poput Gruzije, Tadžikistana, Uzbekistana i Azerbejdžana.

Emirati prestali da uvoze rusko brašno

Ipak, najveći potrošač ruskog brašna je Kina. Ta zemlja je apsorbovala preko 70% svih izvoznih pošiljki brašna iz Rusije ove sezone. Kina je periodu jul-april 2017/18, uvezla 122,5 hiljada tona brašna. To je već 91% više nego u celoj sezoni 2016/17. Istovremeno, Ujedinjeni Arapski Emirati, drugi po veličini uvoznik ruskog brašna su zapravo prestali ove sezone kupuju tu namirnicu, pa su ruski izvoznici odlučili da se preorjentišu  i pojačaju izvoz na kinesko tržište.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Ječam Brašno Rusija Ukrajina Kina Evropska unija Ujedinjeni Arapski Emirati


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.