Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 18.07.2019. 18:00

Ukrajina sve konkurentnija na tržištu žitarica, Rumunija postavlja novi rekord u izvozu suncokretovog ulja

Podaci pokazuju da je pšenica u Rusiji i Ukrajini boljeg kvaliteta od uobičajene, što znači više skuplje pšenice i povećana konkurencija između dve zemlje. Rumunsko suncokretovo ulje ove godine gotovo je u potpunosti ušlo na tržište EU, s obzirom na smanjenje prinosa kod najvećeg snabdevača semena u EU, u Francuskoj. Procenjuje se da će njegov obim biti ispod početnih očekivanja.

Foto: Depositphoto/kiriak09
  • 245
  • 16
  • 0

Izvoz pšenice iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana, povećaće se za 4 odsto u sezoni 2019./20. godine, pokazalo je istraživanje Rojtersa. Toplotni talasi u junu uslovili su oštru konkurenciju sa Evropskom unijom. Najveći deo pšenice iz tzv. crnomorskog bloka, izvozi se preko Crnog mora za kupce u Africi i na Bliskom istoku, a koji je takođe važan kupac za Evropsku uniju i čiji se značajan prinos očekuje i ove godine.

Ukupan izvoz pšenice iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana predviđa se da će porasti na 63,2 miliona tona u sezoni koja je počela 1. jula, pokazalo je istraživanje analitičara, zvaničnika i trgovaca, navodi Black Sea Grain.

U predstojećoj sezoni sledi povećanje izvoza crnomorske pšenice

Prinos pšenice u 2019. godini, u navedene tri zemlje, porašće za 8,5%, odnosno, do 120,4 miliona tona, pokazale su procene stručnjaka. Konkurentska prednost ruskih izvoznika poboljšaće se ove godine. Rast crnomorske ponude pozitivan je usred (uglavnom) izazovne situacije sa žitaricama u Sjedinjenim Državama i mogućih negativnih trendova u EU, prema rečima stručnjaka. Za Rusiju se očekuje da će ostati najveći svetski izvoznik pšenice. 

SovEcon i IKAR, vodeće poljoprivredne konsultantske kuće u Moskvi, procenili su stanje na tržištu za 2019. godinu. Zalihe žitarica pomoći će da se ublaži pritisak tzv. glavnih useva na ruskom tržištu. Podaci pokazuju da je pšenica u Rusiji i Ukrajini boljeg kvaliteta od uobičajene, što znači više skuplje pšenice i povećana konkurencija između dve zemlje. Zbog toplog vremena u junu, sadržaj proteina ruske pšenice veći je od proseka, prema procenama SovEcon- a. Glavna promena (u odnosu na prethodnu sezonu) je u kvalitetu jer je zbog visokih temperatura, sadržaj proteina veći od uobičajenog, smatraju trgovci koji se fokusiraju na Ukrajinu.

Ukrajina postaje sve konkurentniji izvoznik žitarica

U Ukrajini će ove godine biti znatno više žitarica za mlevenje, što znači veću konkurenciju sa Rusijom jer ove dve zemlje imaju gotovo ista tržišta. U Francuskoj, najvećem proizvođaču i izvozniku pšenice među članicama EU, početna žetva u zapadnim regionima ukazuje na nizak nivo proteina. Ipak, očekuje se da visoke temperature mogu uticati na povećanje sadržaja proteina. Drugi faktori koji mogu postati važni za ukupnu trgovinu u Rusiji, jesu stagnacija proizvodnje živine i znakovi smanjenja proizvodnje svinjskog mesa jer i jedno i drugo može uzrokovati pad potrošnje pšenice. Mere vlade, koje pojačavaju regulaciju izvoznog sektora, takođe su pitanje kome bi trebalo posvetiti pažnju.

Kazahstan, najveći proizvođač žita u centralnoj Aziji, koji će sa žetvom započeti u septembru, izvozi manje brašna zbog povećanog kapaciteta za mlevenje u zemljama centralne Azije, kažu u francuskoj konsultantskoj kući Agritel. Glavni izazov za Kazahstan biće izvoz brašna umesto izvoza pšenice.

Rumunija postavlja novi rekord u izvozu suncokretovog ulja 

Prema raspoloživim podacima, rumunski izvoz semenskog suncokreta u septembru i junu 2018/19. godine i dalje je primetno zaostao u odnosu na prethodne godine, uprkos stabilnim površinama pod ovom uljaricom. U analiziranom periodu, izvoz je već 17% manji nego godinu dana ranije.

Rumunsko suncokretovo ulje ove godine gotovo je u potpunosti ušlo na tržište EU, s obzirom na smanjenje prinosa kod najvećeg snabdevača semena u EU, u Francuskoj. Ukupan izvoz suncokreta ove sezone iz Rumunije biće drugi po visini, ali procenjuje se da će njegov obim biti ispod početnih očekivanja. Pad izvoza uzrokovan je činjenicom da Rumunija povećava izvoz suncokretovog semena i suncokretovog ulja. Prema procenama UkrAgrConslut- a, izvoz rumunskog suncokretovog ulja u periodu septembar - avgust, 2018./19 može dostići još jedan rekord i prevazići prošlogodišnji maksimum za 10 odsto


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva pšenice Izvoz suncokreta Izvoz pšenice Tržište EU Izvoz brašna


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]