Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 23.04.2019. 10:00

Ukrajina u sezoni 2018/19 izvezla preko 40 megatona žitarica

U dosadašnjem delu sezone 2018/19 ukrajinski izvoznici su u inostranstvo isporučili više od 40 megatona žitarica. Nemački poljoprivrednici povećali su površine pod pšenicom za petinu. Ukrajinski izvoz repice počeo je da usporava, a Kazahstan izvezao 50 odsto više ječma nego lane.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 168
  • 24
  • 0

Prema podacima UkrAgroConsulta, izvoz žitarica iz Ukrajine u dosadašnjem delu sezone 2018/19 iznosio je 40,2 miliona metričkih tona. Konkretno iskazano, ukrajinski izvoznici isporučili su u inostranstvo 13,9 megatona pšenice, 3,3 miliona tona ječma, 22,2 miliona tona kukuruza, 223,5 hiljada tona brašna.

Ukrajinski ratari završili setvu jarih kultura na 91% planiranih površina

Ukrajinski poljoprivrednici su do 16. aprila 2019. posejali jare žitarice na površini od 2,05 miliona, što je 91% planiranih površina. To je za 67% više u odnosu na prethodnu godinu i 4% u odnosu na petogodišnji prosek. U Ministarstvu poljoprivrede napominju da je to ministarstvo smanjilo prognozu za setvu ranih prolećnih kultura za oko 1%. Kako prenosi UkrAgroConsult, setva kukuruza je već u toku širom Ukrajine, osim u regionu Hersonskog okruga. Setva ozimih žitarica je do tog datuma bila završena na 99% posejanih površina. To se odnosi na 6,4 miliona hektara ozime pšenice, 113 hiljada hektara ozime raži i 993 hiljada hektara ozimog ječma.

Nemci povećavaju površine pod pšenicom

Nemački ratari bi ove godine mogli da požanju 21% više pšenice u odnosu na prošlu godinu ako je suditi prema rastućim očekivanjima oporavka nakon prošlogodišnje žetve koju je značajno smanjila suša. Prinos ozime uljane repice u toj zemlji biće manji za 11,6% i trebao bi da iznosi 3,24 miliona tona navodi se u drugoj prognozi žetve. Nemačka je drugi najveći proizvođač pšenice u Evropskoj uniji iza Francuske i u većini godina najveći proizvođač uljane repice u EU. Blaga zima i topli početak proleća pomogli su usevima pšenice nakon što je posejana površina proširena. Ipak, period hladnijeg vremena tokom aprila usporio je rast te kulture. Nemačkim žitaricama i biljkama uljane repice sada je hitno potrebno više kiše u nekim područjima, naročito na severu i severoistoku te zemlje. Uljana repica se generalno dobro razvila u toploj zimi i počela je da cveta.

Nemačka: Više pivskog ječma i kukuruza

Kada je reč o setvi ostalih prolećnih kultura u Nemačkoj, treba kazati da je taj posao generalno završen sa izuzetkom kukuruza čija se setva očekuje u drugoj polovini aprila. Očekivani prinos ječma, koji se koristi za proizvodnju slada i piva, prema trenutnim prognozama biće manji za 5,1% u odnosu na lane i iznosiće oko 2,09 miliona tona. Površine pod kukuruzom će takođe biti povećane za 28,% pa se očekuje rod od 4,28 miliona tona.

Ukrajina izvezla 147 hiljada tona repice

Izvoz uljane repice iz Ukrajine je u martu 2019. godine dostigao najniži nivo od 0,1 hiljada tona u odnosu na 1,5 hiljada tona u februaru i 0,2 hiljada tona u martu 2018. godine. U periodu jul-mart sezone 2018/19 u inostranstvo je isporučeno 146,7 hiljada tona uljane repice što je dvostruko više nego pre godinu dana, ali 2,7% ispod prethodnog rekorda postavljenog u sezoni 2015/16. UkrAgroConsult prenosi da uzimajući u obzir brzinu izvoza i tradicionalni pad obima zaliha pred kraj sezone 2018/19 izvozni potencijal tržišta biće procenjen na 147 hiljada tona, odnosno ispod rekordnog nivoa. Kao i do sada, tržište uljane repice u prvih devet meseci sezone uglavnom dele Evropska unija (53%) i Kina (47%), dok Malezija apsorbuje manje od 1% ukupnog izvoza. 

Iran povećao uvoz kazahstanskog ječma za 46%

Kazahstan je periodu septembar-januar sezone 2018/19. isporučio u inostranstvo 1,15 miliona metričkih tona ječma, što je za 53% više nego u istom periodu lane. To je inače najveći obim izvoza za taj period još od sezone 2001/02. Kako izveštava UkrAgroConsult, kao i do sada, glavni uvoznik kazahstanskog ječma i ove sezone je Iran. Snabdevanje te zemlje poraslo je za 46% u odnosu na prethodnu godinu i iznosilo je 1,1 miliona tona. Drugi najveći uvoznik kazahstanskog ječma Uzbekistan, u posmatranom periodu uvezao je 69,3 hiljada tona ječma, a Ujedinjeni Arapski Emirati su nakon duže pauze opet počeli da uvoze kazahstanski ječam uvezavši 3,3 hiljada tona te žitarice. 


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Izvoz kukuruza Izvoz pšenice Izvoz uljane repice Ukrajina Nemačka Kazahstan Iran Evropska unija Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.