• Žitarice i uljarice
  • 09.01.2019. 16:15

Ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda premašio 17 milijardi dolara

Ukrajina izvozi proizvode i sve više prerađuje suncokret, što nije slučaj sa Kazahstanom. Izvozne cene ruske pšenice stagniraju, ali je proizvodnja uljarica u porastu u odnosu na prošlu sezonu.

Foto: Pixabay / CJ
  • 81
  • 11
  • 0

Prema rezultatima za period od januara do novembra 2018. godine, ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane porastao je za 622,5 miliona dolara u poređenju sa istim periodom lane i iznosio nešto više od 17 milijardi dolara. Kako je izvestila zamenica ministra za agrarnu politiku Ukrajine Olga Trofimceva, spoljnotrgovinski promet proizvoda agroindustrijskog kompleksa dostigao je 21,9 milijardi dolara ili 23,1% ukupnog spoljnotrgovinskog prometa Ukrajine. Ona je navela da je u 2017. godini izvoz domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dostigao rekordno visok i iznosio gotovo 18 milijardi dolara.

Proizvodnja suncokretovog ulja u Ukrajini zadržava visok nivo

Iako je tempo prerade suncokreta u ukrajinskim uljarama i dalje ispod očekivanog, proizvodnja suncokretovog ulja u prva tri meseca sezone 2018/19 ostaje rekordna za ovo doba godine 1,4 miliona tona. Kako izveštava UkrAgroConsult, velike i srednje uljare proizvele su u novembru 517.000 tona ulja, što je za oko 3% manje nego u oktobru, ali 8% više nego u novembru 2017. godine. Na osnovu toga je  UkrAgroConsult-ova prognoza proizvodnje suncokretovog ulja za tekuću sezonu ostala nepromenjena.

Usporavanje trgovinske aktivnosti ruskim žitaricama

Izvozne cene pšenice u Rusiji prošle nedelje nisu pretrpele značajne promene. Pšenica sa 12,5% proteina neznatno je pojeftinila zbog usporavanja trgovinske aktivnosti na kraju godine. Prema preliminarnim informacijama, ruski pšenični prinos u neto težini iznosio je 72 miliona metričkih tona i za 1-2 megatone veći je od prognoziranog (70-71 megatona). Ruska državna služba za statistiku objavila je da je ostvaren prinos ječma od oko 17 megatona. Istovremeno i žetva kukuruza je premašila očekivanja i iznosi 11,16 miliona tona. Važno je napomenuti da domaće cene žitarica u Rusiji i dalje rastu, naročito u regionima koje imaju znatno niže zalihe od prošlogodišnjih. Drugi važan faktor za otkupne cene je slabljenje rublje, jer je ruska valuta u decembru izgubila gotovo 5% svoje vrednosti.

Značajan rast proizvodnje uljarica u Rusiji

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Rusije, proizvodnja uljarica je u 2018. godini dostigla je rekordnih 18,5 miliona metričkih tona što je rast od 18,6% u odnosu na prošlu godinu. Kako prenosi UkrAgroConsult to uključuje 12,6 megatona suncokretovog semena (rast od 20,2%), zatim 8,4% više soje odnosno 3,93 miliona tona kao i 1,98  megatona uljane repice što je povećanje od 31% u odnosu na lane.

Kazahstan smanjio preradu suncokreta

Prema podacima Odbora za statistiku Ministarstva ekonomije Kazahstana, proizvodnja biljnih ulja u novembru prošle godine iznosila je 30.000 tona što je ispod petogodišnjeg minimuma za taj period. Analitičari UkrAgroConsult-a kažu da je najveći pad zabeležen u proizvodnji suncokretovog ulja. Tako je proizvodnja nerafinisanog ulja opala za 3% na 10,9 kilotona. Međutim ta proizvodnja bila je gotovo za četvrtinu niža nego u novembru 2017. godine, što dokazuje da je Kazahstan značajno smanjio preradu suncokreta i proizvodnju ulja. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Suncokret Pšenica Soja Uljana repica Kukuruz Rusija Ukrajina Kazahstan


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi