Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 17.07.2018. 16:00

Ukrajinski izvoz šećera za trećinu manji od prošlosezonskog

Ukrajina je tokom sezone 2017/18 izvezla 501 hiljadu tonu šečera što je za 32% manje nego lane. Ovome treba dodati da je prinos ozime uljane repice povećan, a kada je reč o ostalim prilikama na tržištu pomenuti da je Rusija izvezla 41% više pšenice nego prošle sezone, te da je žetva ozimog ječma u Belorusiji pri kraju uz solidan prosečan prinos.

Foto: Pixabay / 955169
  • 196
  • 11
  • 0

Ukrajina je u junu izvezla 67,6 hiljada tona šećera, što je četvrtinu više u odnosu na maj. Kako je istakla šefica analitičkog odeljenja "Ukrsugar-a" Ruslana Butilo, najviše šećera isporučeno je Uzbekistanu - 51% i Libiji - 35% proizvedene količine, dok je u Azerbejdžanu poslato - 5%, a Jermeniji i Gruziji po 3%. Treba reći i da su tokom prvih 10 meseci tekuće sezone, ukrajinski proizvođači izvezli su 501 hiljadu tonu šećera, što je za 32% manje nego u istom periodu lane i podsetiti na to da je ovogodišnja površina šećerne repe od 280 hiljada hektara za 13% manja od prošlogodišnje. Zato će prema prognozama stručnjaka proizvodnja šećerne repe csigurno biti manja za oko 10% i iznositi oko 13 miliona tona.

Prinos uljane repice u Ukrajini porastao na 2,4 t/ha

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Ukrajine, ozima uljana repica je do 10. jula je požnjevena sa površine 571,2 hiljada hektara ili sa 58% posejanih površina.  Uskladišteno je 1,37 miliona tona uljane repice i ostvaren prosečan prinosom od 2,4 t/ha. Ovome treba dodati i da zbog ranijeg početka žetve ona napreduje daleko brže nego prošle godine uz konstataciju da je takođe u toku i žetva ovsa i raži i to u 9 regija Ukrajine: Donjeck, Kirovohrad, Luhansk, Nikolajev, Herson, Kijev, Poltava, Volin i Žitomir.

Izvoz pšenice iz Rusije veći za 41%

Rusija je u periodu jul-maj u sezoni 2017/18 izvezla oko 38 miliona tona pšenice, što je već za 41% više nego u cezoni 2016/17, kada je u inostranstvo isporučeno oko 27 miliona tona te žitarice. Kako izveštava UkrAgroConsult, prema preliminarnim podacima, Rusija je u maju 2018. izvezila 3,9 megatona pšenice, 19,3% više nego u aprilu, dok je izvoz hebnog zrna bio čak 103% veći u odnosu na maj 2017. godine. Takođe, tokom ove sezone su se dogodile i neke izmene kada je reč o ključnim izvoznim destinacijama. Naime, najveći uvoz u to vreme ostvario je Vijetnam koji je uvezao 1,96 megatona pšenice. Sa druge strane, Jemen je smanjio nabavku ruske pšenice jer je kupio 2% manje hlebnog zrna i ukupno uvezao 1,21 miliona tona pšenice iz Rusije.

Belorusija: Žetva ozimskog ječma se privodi kraju

Ratari u Belorusiji su do 9. jula požnjeli ozimi ječam sa 9.000 hektara, odnosno 82% posejanih površina. Za sada je sakupljeno 26 hiljada tona te žitarice i ostvaren prosečan prinos od 2,87 tona po hektaru. Treba dodati da je većina plantaža prolećnog ječma i ovsa već u fazi nalivanja zrna, a pojedine kulture su došle i do faze mlečne zrelosti. Umerene temperature vazduha i adekvatno snabdevanje vlage dovode do dužeg perioda zrna što doprinosi doprinosi stanju useva.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Rusija Ukrajina Belorusija Pšenica Šećer Ječam Uljana repica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.