Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 02.10.2018. 08:15

Ukrajinski izvoz uljane repice na pragu novih rekorda

Početak tržišne sezone 2018/19 nagoveštava da bi za Ukrajinu ovo mogla biti rekordna sezona kada je reč o izvozu uljane repice i loša godina za izvoz brašna. S druge strane, Rusija dodatno povećava izvoz pšenice, a prilike na tržištu uljarica u Bugarskoj su povoljne za repicu, a nepovoljne za suncokret, čija je cena u padu.

Foto: Pixabay / GREGOR
  • 1.111
  • 63
  • 0

Početak nove sezone, na ukrajinskom izvoznom tržištu uljarica karakteriše aktivna spoljnotrgovinska razmena, povezana sa ranim početkom berbe i visokim tempom izvoza. Kako javljaju analitičari UkrAgroConsult-a. Kao rezultat toga, uljana repica je u prva dva meseca sezone 2018/19 postavila je novi rekord jer Ukrajina u julu na strana tržišta izvezla 329,4 hiljada tona i a u avgustu 585,2 hiljada tona te uljarice. Generalno gledano, u prva dva meseca nove sezone, izvoz je dostigao rekordni nivo od 914,6 hiljada tona, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen. Kada je reč o uvoznicima treba istaći da je udeo Evropske unije u ukupnom uvozu uljane repice iz Ukrajine porastao na 86%. S druge strane Pakistan je nastavio kupovinu repice iz Ukrajine ostavši tako jedan od glavnih kupaca sa udelom od 7%, koliki je udeo i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ukrajinski izvoz brašna na trogodišnjem minimumu

U prvim mesecima sezone 2018/19 zabeleženo je značajno usporavanje ukrajinskog izvoza brašna. Ukrajina je u avgustu izvezla 13,8 hiljada tona brašna, to jest 18,5% manje nego u julu 2018. godine, osnosno 65,5% manje nego u prošle godine. Prema izveštajima koje donosi UkrAgroConsult proizvodnja brašna je takođe slabija od lanjske i u periodu od januara do avgusta 2018. godine sa 1,07 miliona tona bila je za 11,2% niža od  prošlogodišnje. Najveća krajnja tržišta ukrajinskog brašna u izveštajnom periodu bili su: Moldavija, Kina, Palestina, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvoz ruske pšenice veći za 33,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Rusija je povećala svoj izvoz pšenice za 33,4% u odnosu na isti period prošle godine, pa je tako rusku izvoz hlebnog zrna od 1. jula do 27. septembra 2018. godine iznosio 12,13 miliona tona. Prema navodima Ruske federalne carinske službe, ta zemlja je do 27. septembra ukupno izvezla 14,33 miliona tona žitarica, što je za 20,5% više nego u istom periodu lane. Ta količina uključuje i 1,65 miliona tona ječma i 418.000 tona kukuruza.

Zalihe žitarica u Rusiji manje za 10,4% u odnosu na 2017.

Prema podacima ruske Državne statističke agencije, zalihe žitarica u poljoprivredi, nabavkama i preradi su do 1. septembra 2018. godine iznosile 45,77 megatona ili 10,4% manje nego na isti dan pre godinu dana. Kako prenosi UkrAgroConsult, ruski ratari imaju 19,9 miliona tona ili 13,2% pšenice manje nego lane. Zalihe kukuruza smanjene su za 30,2% i iznose 594 hiljada tona. S druge strane, kada je reč o uljaricama, na zalihama je bilo 959 hlijada tona, što je za 261 hiljadu tona ili 37,4% više nego na isti dan prošle godine s tim da su zalihe suncokreta tokom avgusta porasle za 213 hiljada tona.

Cene suncokreta u Bugarskoj nastavljaju pad

Cene uljane repice na bugarskom tržištu su protekle sedmice bile stabilne. Cena ta uljarica je na kraju nedeljnog trgovanja ostala nepromenjena i iznosila 409 dolara po metričkog toni, s tim se tempo isporuke izvoza usporio se u poslednjih sedam dana. Međutim, cene suncokreta su za razliku od repice u opadajućem trendu, kao glavni razlog za to navodi se dobar napredak žetve. Suncokret je nedeljno trgovanje zatvorio s cenom koja je za oko 2 dolara po toni bila niža od prošlonedeljne.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Uljana repica Rusija Ukrajina Bugarska Kazahstan Pšenica Uljarice Kukuruz Brašno Suncokret Žitarice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.