• Žitarice i uljarice
  • 16.10.2018. 08:15

Ukrajinski ratari požnjeli 47 miliona tona žitarica

Ratari u Ukrajini su u prvih devet meseci 2018. godine sakupili gotovo 47 miliona tona žitarica. Poljoprivrednim vestima iz crnomorskog regiona treba dodati da su izvozne cene ruske pšenice nastavile prošlonedeljni rast, da ta zemlja planira da počne izvoz mesa u Nigeriju, te da cene suncokreta u Bugarskoj i dalje padaju pod pritiskom tržišnih prilika.

Foto: Flickr / B4bees
  • 325
  • 21
  • 0

Kako javlja služba za medije ukrajinskog Ministarstva za agrarnu politiku i hranu, tamošnji farmeri su sa površine od 12 miliona hektara, do 11. oktobra, požnjeli 46,8 miliona tona žitarica. U zvaničnom saopštenju tog ministarstva se takođe dodaje da su ukrajinski poljoprivrednici sakupili 34,3 miliona tona ranih sorti žitarica i mahunarki, 11,9 miliona tona kukuruza, 124,000 tona heljde i 74.000 tona prosa. Pored toga, Ukrajina je sakupljala 11,6 miliona tona suncokreta, 2,9 miliona tona soje i 5,6 miliona tona šećerne repe.

Izvozne cene ruske pšenice nastavile prošlonedeljni rast

Izvozne cene ruske mlinske pšenice su na međunarodnom tržištu nastavile prošlonedeljni rast. Kako izveštava UkrAgroConsult cene mlinske i konzumne pšenice zatvorile su nedeljno trgovanje veće u proseku za oko 2-3 dolara po metričkoj toni. Treba reći da je rast cena bio podstaknut globalnim, ali i domaćim tržišnim faktorima. Podsećamo da se prošle nedelje Egipat vratio na tržište, kada je državnim tenderom kupio 180.000 tona ruske pšenice po prosečnoj ceni od 235,55 dolara po toni što je 8,21 $/t iznad prosečne otkupne cene na prethodnom tenderu od 18. septembra. Vredi napomenuti da su domaće cene žitarica u Rusiji dostigle vrhunske vrednosti ove sezone. Uzimajući u obzir da je izvoz pšenice rekordno visok u poređenju sa padom pšenice u zemlji, odluka o prodaji žitarica iz državnih rezervi najverovatnije ima za cilj smanjenje rasta domaćih cena i izbegavanje nedostatka žitarica potrebnih za industrijsku preradu.

Nastavljen pad cena suncokreta u Bugarskoj

Cene suncokreta u Bugarskoj nastavljaju da padaju najviše pod uticajem valutnog faktora. Osim toga, izvozne cene u Crnomorskom regionu smanjile su se protekle sedmice, ali to ne može uticati na stanje bugarskog tržišta. Ovogodišnji tempo izvoza suncokreta je daleko iza prošlogodišnjeg. U inostranstvo je otpremljeno 58% manje suncokreta nego u istom periodu 2017. godine. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, do 27. septembra je suncokret požnjeven sa površine 663.000 hektara, pri čemu je sakupljeno 1,70 megatona te uljarice i ostvarem prinos od 2,57 t/ha.

Rusija spremna da poveća izvoz žitarica i počne isporuke mesa u Nigeriju

Rusija je zainteresovana za povećanje izvoza žitarica u Nigeriju, kao i da počnje isporuke mesa i ribljih proizvoda u tu zapadnoafričku zemlju. To je izjavio ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev nakon sastanka sa nigerijskim kolegom Auduom Inosentom Ogbehom. Poljoprivredna industrija je uvek bila vodeći tačka saradnje između Rusije i Nigerije. Prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, bilateralni promet u poljoprivredi porastao je za 60% u prvih devet meseci 2018. i premašio 330 miliona dolara. Istovremeno, ruski izvoz pšenice i zamrznute ribe porastao je za 80% na 310 miliona dolara u istom periodu.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Rusija Ukrajina Bugarska Pšenica Ujarice Kukuruz Nigerija Suncokret Meso


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.