Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarica
  • 02.04.2024. 16:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Uljana repica cvetala 60 odsto, procenjen prinos manji nego prošlih godina?

Pavel Brezina iz Padine kod Pančeva smatra da će prinos uljane repice ove godine biti manji za 500 do 1.000 kg nego prošle i preprošle godine.

Foto: Pavel Brezina
  • 153
  • 19
  • 0

Iako očekujemo nepregledna žuta polja uljane repice tek za mesec dana, već je cvetala oko 60 odsto na njivama Pavela Brezine iz Padine kod Pančeva koji napominje da period njenog cvetanja dugo traje. Iskusni ratar i diplomirani inženjer poljoprivrede po obrazovanju ovu uljaricu posejao je na 50 ha i kaže da je stanje za sada dobro sa štetočinama.

"Tretirali smo već protiv repičinog sjajnika koji je štetan dok biljka ne procveta, i posle je prisutan, ali se hrani polenom. Pošto ne može da pojede mnogo polena, više postaje insekt koji oprašuje cvetove i time je koristan. Dakle, sad iako ga ima - ne suzbijamo ga. Trenutno je jedino opasna rutava buba, ali napada uglavnom rubne delove parcela pa se nekad usev tretira nekad ne", objašnjava Brezina.

Rutava buba za sad nije pretnja

Ako je repica posejana na parcelama većim od tri hektara, napadnuti rubni delovi neće uticati na smanjenje roda usled napada rutave bube, mišljenja je naš sagovornik. Sada je ima, ali u malom broju. Kako god, tretmani insekticidima više ne dolaze u obzir zbog pčela. Ukoliko nastupi invazija pomenute bube, ratari će zamoliti pčelare da zatvore svoje zajednice, kako bi primenili hemijska sredstva uveče i tokom noći.

"Fungicidima ima još smisla tretirati kako bi sprečili oboljevanje ljuspica semenki - koje mogu na kraju dovesti do gubitka semena. To se radi preventivno."

Manji prinosi, a cena?

Međutim, ne nada se velikim prinosima kao prošle godine.

"Očekujemo oko tri, 3,5 tona na ovim boljim površinama, jer ima i onih koje su ostavljene, nisu presejane, a retke su. Te repice će imati prinos 2,5 do tri tona po hektaru, a ako bude bila dobra cena, biće ekonomska opavdanost da se nastavi sa uzgojem ove uljarice. Ipak, biće 500 do 1.000 kg manji prinos po hektaru nego prošle i preprošle godine", realan je padinski ratar koji je inače i direktor Zemljoradničke zadruge "Brezina" čija je glavna delatnost otkup ove kulture.

"Rupe" u usevima od glodara

"Sada je 50, ali voleo bih da se cena popne na 70 dinara po kilogramu", nada se Brezina.

Podsetimo da je pre dve nedelje na Produktnoj berzi zaključen prvi berzanski ugovor za uljanu repicu rod 2024. godine sa preuzimanjem od 1. do 31.7.2024. i plaćanjem po utovaru po ceni od 43,95 din/kg bez PDV-a


Tagovi

Cvetanje uljane repice Cena uljane repice Repičin sjajnik Rutava buba Pavel Brezina Insekticidi Pčele


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...