Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice
  • 25.08.2017. 08:00

Uljana repica doživljava preporod u Srbiji

Uljana repica poslednjih nekoliko godina, u našoj zemlji, doživljava preporod, zato što smo sa početnih simboličnih površina pod tom uljaricom, sada dosegli cifru od 36.000-38.000 hektara. Razlog za to je njena dobra cena, ali i siguran plasman.

Foto: Kevin Clow / Flickr
  • 954
  • 95
  • 0

Površine pod uljanom repicom se iz godine u godinu u Srbiji višestruko povećavaju. Razlog za to je dobra cena, ali i siguran plasman. Osim toga, kao ozima biljka, ova uljarica izbegava letnju sušu, koja sve češće pogađa vojvođanske njive.

Prva polovina septembra idealna za setvu

Setva uljane repice uskoro počinje, ističe stručnjak Ana Marjanović Jeromela. Ona napominje da s tim poslom ne treba kasniti, dodavši da je u avgustu možda i prerano za setvu te kulture, ali da je septembar pravo vreme za setvu uljane repice. Prema njenim rečima, najbolji rezultati u proizvodnji postižu se u prvoj polovini septembra, ali nije prekasno da se repica poseje ni u drugoj polovini tog meseca. Na tome najviše treba zahvaliti dobrim agroekološkim prilikama u Srbiji, a naročito dugoj i toploj jeseni.

Sa setvom ne treba odugovlačiti

Marjanović Jeromela upozorava na to da se sa setvom ne sme kasniti zbog ranih mrazeva, koji su vrlo opasni za uljanu repicu ako je u fazi prvog para listova ili kotiledona. Ona napominje da tada, takođe, postoji opasnost da biljke ne skupe dovoljno hranljivih materija, pa da u zimu uđu nedovoljno iskaljene.

Keco: Nauka zaslužna za preporod uljane repice

Agrarni analitičar Čedomir Keco ističe, a prenosi RTV, da poslednjih godina u našoj zemlji uljana repica doživljava preporod zato što smo sa početnih simboličnih površina pod tom uljaricom, iako podaci još nisu konačni, dosegli cifru od 36.000-38.000 hektara. Na taj način je Srbija po sejanju uljane repice prevazišla statističku grešku, jer je ranije sejano od 3.000 ha do 12.000 ha. Prema njegovim rečima za to drastično povećanje ozbiljne zasluge ima nauka.

Uljana repica sve primamljivija ratarima

Mnogi poljoprivrednici su se odlučili da ove jeseni počinu da gaje uljanu repicu. Na to ukazuje i proizvođač Atila Šoš, iz Sente, dodavši da on u toj proizvodnji nije usamljen. Šoš napominje da oni ratari koji su repicu i ranije sejali, ove sezone nameravaju da povećavaju površine. Sa druge strane, ratari koji uošte nisu sejali ovu uljaricu, sada nameravaju da se oprobaju u toj proizvodnji.

Obavezno poštovanje plodoreda

Međutim, stručnjaci apeluju na to da je u proizvodnji uljane repice neophodno pridržavanje plodoreda od četiri godine, jer u suprotnom postoji velika opasnost od pojave bolesti. Kako ističu, to je izuzetno važno zbog sve većih površina pod ovom kulturom, pa će stoga i pitanje štetnih organizama koji napadaju uljanu repicu biti sve aktuelnije.

Foto: Kevin Clow / Flickr


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Uljana repica Ratarstvo Novi Sad Ana Marjanović Jeromela Institut za ratarstvo i povrtarstvo Setva Uljarice Novi Sad Čedomir Keco Agroklub Atila Šoš Senta


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u