• Svetsko tržište uljarica
  • 27.07.2015. 08:30

Uljana repica - glavna žrtva valuta

Uljana repica ima najvišu cenu, pa tako oseća i najveći uticaj kretanja valuta. Jačanje funte prema evru dovelo je do pada vrednosti uljane repice (400 evra/t) za ekvivalentnu cenu u sterlinzima.

Foto: depositphotos.com, SimpleFoto
  • 141
  • 9
  • 0

Uljana repica ima najvišu cenu pa tako oseća i najveći uticaj kretanja valuta. Jačanje funte prema evru dovelo je do pada vrednosti uljane repice (400 evra/t) za ekvivalentnu cenu u sterlinzima. Sav britanski rod uljane repice ostaće u granicama Evrope, ni sa kakvim naznakama izvoza.

Evropske cene ulja uljane repice porasle su za 7 %. EU je odobrila izmene i dopune pravila proizvodnje biodizela, koje ograničavaju korišćenje sirovina kao što je ulje uljane repice.

Uljana repica dobila najveći udarac

Funta je nastavila da jača u odnosu na evro kroz celu 2015. godinu. Prošle nedelje, funta je dostigla najveću vrednost prema evru u poslednjih 7 i po godina, sa naznakama povećanja domaćih kamatnih stopa do kraja godine. To znači povećanje ekonomske koristi u trgovanju između Velike Britanije i evrozone.

Na grafikonu koji sledi, tačkasta crna linija predstavlja tipičnu cenu uljane repice od 400 evra po toni (vrednost sterlinga). Dosada se u 2015. godini ekvivalentna cena u sterlinzima smanjila za više od 30 evra po toni, pa je uljana repica najviše pogođena valutama na dva fronta. S druge strane, uljana repica ima najvišu cenu pa tako oseća i najveći uticaj kretanja valuta.

Cena uljane repice - evro/sterling

Za razliku od britanskih žitarica, kojima se trguje i van Evrope, uljana repica ostaje u granicama njenog tržišta, s malim mogućnostima izvoza.

Cene ulja rastu

Evropske cene ulja uljane repice porasle su za 7 % od početka godine. U poređenju s njima, cene palminog ulja pale su, takođe, za 7 %, a povećava se potražnja iz sektora proizvodnje biodizela. Azijski uvoznici stočnih žitarica sredinom juna su usporili s nabavkom soje, a to je rezultat rastućih cena.

Zabrinutost zbog oštećenja useva nakon vlažnog vremena dovela je do rasta američkih cena. To je odbilo kupce iz Indonezije i Malezije. Većina zemalja će čekati dok se cene ne snize, jer su snabdevene zalihama do avgusta.

EU je odobrila izmene i dopune pravila proizvodnje biodizela, koje ograničavaju korišćenje sirovina, kao što je ulje uljane repice, do 7 % od ukupnog 10 %-nog cilja obnovljivih goriva. Do pomaka je došlo zbog zabrinutosti od raseljavanja prehrambenih useva.

Foto: depositphotos.com, SimpleFoto


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Pročitaj više »

Tagovi

Uljana repica Izvoz EU Evro Poast cena Palmino ulje Ulje repice Kretanje valuta Funta Proizvodnja biodizela Sterling Kamatne stope Pravila proizvodnje Uticaj valuta


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto #mojepovrće kasni jer smo na velikoj nadmorskoj visini pa sve stiže kasnije, plastenik bi nam... Pročitaj celu belešku »