Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 27.07.2015. 08:30

Uljana repica - glavna žrtva valuta

Uljana repica ima najvišu cenu, pa tako oseća i najveći uticaj kretanja valuta. Jačanje funte prema evru dovelo je do pada vrednosti uljane repice (400 evra/t) za ekvivalentnu cenu u sterlinzima.

Foto: depositphotos.com, SimpleFoto
  • 174
  • 9
  • 0

Uljana repica ima najvišu cenu pa tako oseća i najveći uticaj kretanja valuta. Jačanje funte prema evru dovelo je do pada vrednosti uljane repice (400 evra/t) za ekvivalentnu cenu u sterlinzima. Sav britanski rod uljane repice ostaće u granicama Evrope, ni sa kakvim naznakama izvoza.

Evropske cene ulja uljane repice porasle su za 7 %. EU je odobrila izmene i dopune pravila proizvodnje biodizela, koje ograničavaju korišćenje sirovina kao što je ulje uljane repice.

Uljana repica dobila najveći udarac

Funta je nastavila da jača u odnosu na evro kroz celu 2015. godinu. Prošle nedelje, funta je dostigla najveću vrednost prema evru u poslednjih 7 i po godina, sa naznakama povećanja domaćih kamatnih stopa do kraja godine. To znači povećanje ekonomske koristi u trgovanju između Velike Britanije i evrozone.

Na grafikonu koji sledi, tačkasta crna linija predstavlja tipičnu cenu uljane repice od 400 evra po toni (vrednost sterlinga). Dosada se u 2015. godini ekvivalentna cena u sterlinzima smanjila za više od 30 evra po toni, pa je uljana repica najviše pogođena valutama na dva fronta. S druge strane, uljana repica ima najvišu cenu pa tako oseća i najveći uticaj kretanja valuta.

Cena uljane repice - evro/sterling

Za razliku od britanskih žitarica, kojima se trguje i van Evrope, uljana repica ostaje u granicama njenog tržišta, s malim mogućnostima izvoza.

Cene ulja rastu

Evropske cene ulja uljane repice porasle su za 7 % od početka godine. U poređenju s njima, cene palminog ulja pale su, takođe, za 7 %, a povećava se potražnja iz sektora proizvodnje biodizela. Azijski uvoznici stočnih žitarica sredinom juna su usporili s nabavkom soje, a to je rezultat rastućih cena.

Zabrinutost zbog oštećenja useva nakon vlažnog vremena dovela je do rasta američkih cena. To je odbilo kupce iz Indonezije i Malezije. Većina zemalja će čekati dok se cene ne snize, jer su snabdevene zalihama do avgusta.

EU je odobrila izmene i dopune pravila proizvodnje biodizela, koje ograničavaju korišćenje sirovina, kao što je ulje uljane repice, do 7 % od ukupnog 10 %-nog cilja obnovljivih goriva. Do pomaka je došlo zbog zabrinutosti od raseljavanja prehrambenih useva.

Foto: depositphotos.com, SimpleFoto


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Izvoz Evro Poast cena Palmino ulje Ulje repice Kretanje valuta Funta Proizvodnja biodizela Sterling Kamatne stope Pravila proizvodnje Uticaj valuta


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."