Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 07.06.2016. 19:00

Uljarice na udaru vremenskih neprilika!

Nastavlja se briga u vezi sa usevima soje u Argentini. To daje podsticaj cenama uljarica. Preterane kiše u pojedinim delovima Evrope, takođe, su pomogle evropskom tržištu uljarica.

Foto: smart.art/bigstockphoto.com
  • 670
  • 32
  • 0

Valute su bile jedan od glavnih pokretača cena uljarica proteklih sedmica, a osnaženi dolar gurao je fjučerse novih žitarica nešto niže nego ranije.

S obzirom na cene soje, pretpostavlja se da bi pojedini američki farmeri mogli da povećaju useve pod uljaricama. Prinos kanadske uljane repice mogao bi biti smanjen, što bi bio najslabiji rod još od 2012. godine. Dosta se govori o bolestima i štetočinama koje napadaju repicu, ali i većim troškovima proizvodnje. Prognozirano je da će i izvoz biti manji.

Novi rekord roda suncokreta

Stanje ozimih useva uljane repice bilo je dobro na većini lokacija. Za ukrajinski rod suncokreta u ovoj godini prognoziran je novi rekord od 12,4 Mt, više nego lane. To je zbog očekivane ekspanzije useva, pošto su područja pod ozimim usevima prethodno bila ograničena usled sušne jeseni.

Za to vreme, očekuje se da će proizvodnja uljane repice pasti za 27% u odnosu na 2015. godinu jer je posejano manje površina. Evropska unija inače uvozi oko 2,5-3,5 Mt uljane repice po sezoni, uključujući i onu iz Ukrajine, pa će promene u ukrajinskoj proizvodnji uljane repice uticati na poreklo evropskog uvoza.

Kiše u Južnoj Americi dižu cene uljarica

Nastavlja se briga u vezi sa usevima soje u Argentini. To daje podsticaj cenama uljarica. Preobilne kiše u pojedinim delovima Evrope, takođe, su pomogle evropskom tržištu uljarica. Kiše u pojedinim delovima Evrope takođe su donele podršku evropskom tržištu uljarica. Funta gubi na vrednosti, pa je i to doprinelo cenama uljane repice u Velikoj Britaniji.

Ekstremni vremenski uslovi, širom Evrope, mogli bi negativno da utiču na buduće useve uljane repice. Prinosi iz ovogodišnje žetve već su narušeni ranije tokom godine u delovima severoistočne Evrope kada su suvo vreme i mraz uticali na rani razvoj useva.

Prodaja američke soje uhvatila zalet

Stručnjaci iz Oil World-a kažu da je trenutna prognoza za EU proizvodnju uljane repice, od 21,8 Mt previsoka i da će biti redukovana tokom narednih nedelja. Treba imati na umu i to da je trenutna prognoza bazirana na visokim prinosima od 3,4 t/ha.

Kiša na argentinskim usevima soje povećala je zabrinutost u vezi sa prinosima i pomalo usporila napredak žetve. Ipak, očekuju se nešto suvlji vremenski uslovi, pa će se radovi odvijati bez smetnje.

Izvoz američke soje, u sezoni 2016/17, bio je jak prošle nedelje. On je delom pokrenut strahom za južnoameričku proizvodnju koja nije ispunila očekivanja tržišta zbog kiša koje su usporile žetvu. Prodaja uljarica došla je do iznosa 737 Kt u maju, sa 150 Kt koliko je bilo nedelju dana ranije. Od toga, 472 Kt je otišlo u nepoznatom smeru, a 149 Kt je prodato u Kinu.

Izvor: hgca.com, Foto: smart.art/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Uljarice Tržište uljarica Soja Rod suncokreta Prinosi Cene uljarica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."