Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica, kukuruz i soja
  • 29.03.2017. 18:00

Usavršavanje i modernizacija za veći prinos

Žarko Kobilarov iz Zmajeva uzgaja pšenicu, kukuruz i soju. Posvećen je usavršavanju znanja u ovoj oblasti, pa posećuje predavanja i seminare. Redovno analizira zemljište i koristi savremenu mehanizaciju. Smatra da je ta kombinacija odgovorna za uspeh.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.250
  • 116
  • 0

Žarko Kobilarov iz Zmajeva poljoprivredom se bavi od 1987. godine, a porodična tradcija duga je vekovima. Zastupljene su tri kulture: pšenica, kukuruz i soja. Njegov sin uzgaja pasulj na 12 hektara. Prošle godine imali su maksimalan rod.

Smanjene površine pod pšenicom

Pšenica je posejana u optimalnom roku, početkom oktobra. Ipak, površine pod ovom kulturom smanjene su za 50%, a razlog je izuzetno loša cena.

"Svake godine je sve skuplji ulog, u smislu da ove nove sorte više ne mogu da se proizvode bez zaštite fungicidima, insekticidima, a to izuzetno povećava cenu proizvodnje", kaže ovaj ratar.

Nove tehnologije

Od nove tehnologije Kobilarov primenjuje GPS. Samo jedan deo povrišina radi klasičnom obradom, a ostatak redukovanom obradom.

"Konkretno, ovde gde je pšenica, nije orano, već je rađeno razrivanje na dubinu do 20 cm, iseckani su biljni ostaci od prethodne kulture i rađeno je sa sejalicom u jednom prohodu i priprema i setva", objašnjava Žarko.

Reč struke na ceni

Kobilarov je vrlo posvećen usavršavanju znanja u ovoj oblasti, pa redovno posećuje predavanja i seminare. Obišao je gotovo sve evropske zemlje tragajući za znanjem.

Redovno analizira zemljište i koristi savremenu mehanizaciju. Smatra da je ta kombinacija odgovorna za uspeh. Poštuje plodored, a rotacija se vrši svake druge godine. Kaže da nema uspeha bez novih sorti.

Problem - neizvesnost

Žarko smatra da je jedan od najvećih problema u ratarstvu neizvesna proizvodnja i odsustvo partnerskog odnosa sa prerađivačima. To podrazumeva činjenicu da se pred svaku proizvodnju ne znaju tačne cene. Upravo zbog toga robu prodaje ili lageruje, u zavinosti od kretanja na tržištu i sopstvene procene.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Žarko Kobilarov Zmajevo GPS


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić