• Republika Srpska
  • 29.07.2015. 18:30

Useve u Republici Srpskoj gotovo uništila suša

Suša je već sada gotovo uništila useve u Republici Srpskoj, a prema agro i hidro-meteorološkim prognozama, situacija se neće promeniti ni u narednih 15 dana.

Foto: depositphotos.com
  • 43
  • 2
  • 0

Dosadašnja suša je gotovo uništila useve u Republici Srpskoj (RS), a agro i hidro-meteorološke prognoze govore da će i u narednih 15 dana u najvažnijim agrarnim područjima RS - Semberiji, Posavini i Lijevče polju, biti slična situacija.

Najveće štete na kukuruzu, ali i povrću

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, Savo Bakajlić kazao je za sarajevski dnevnik Oslobođenje da će najveće štete biti na kukuruzu, ali i na povrću koje je ovih dana i led uništio. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici sada pokušavaju da nekako spasu ono što se još može iskoristiti od povrća, pa dovoze vodu iz Save i zalivaju useve. "Nećemo uspeti ni da preživimo ovu godinu, a niko ne mari za nas", kazao je Bakajlić i dodao da bi entitetska Vlada trebalo da pomogne poljoprivrednicima kroz podsticaje.

Iz entitetske Vlade, međutim, poručuju da su isplatili sve podsticaje za prošlu godinu i počeli isplatu za ovu godinu, ali da to očigledno neće biti dovoljno da se poljoprivreda oporavi od vremenskih neprilika.

Poljoprivrednici traže novu cenu pšenice, Vlada kaže - nema ingerencije

Suša je podstakla i diskusiju između poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iako je žetva završena, a pšenica je u ovogodišnjoj suši najbolje prošla od svih useva. Poljoprivrednici Republike Srpske traže od Ministarstva povećanje premije i određivanje nove otkupne cene pšenice u RS-u, a ministar Stevo Mirjanić kaže da Ministarstvo nije u mogućnosti da poveća premiju za pšenicu koja sada iznosi 0,05 konvertibilnih maraka (KM) po kilogramu, niti ima ingerencije da određuje cenu pšenice.

"Ministarstvo je obezbedilo 250 KM podsticaja po hektaru, zatim dizel gorivo, što je još 60 KM po hektaru, kao i premiju od 0,05 KM po kilogramu, što znači ukupno oko 500 KM po hektaru", rekao je Mirjanić novinarima, a istakao je i da resorno ministarstvo ne utvrđuje otkupnu cenu, i da je sada na proizvođačima da se sa prerađivačima i pekarima dogovore o ceni pšenice.

"U dva navrata smo imali i sastanke u Ministarstvu i inicirali da dođe do dogovora između njih, ali Ministarstvo, odnosno Vlada, nema bilo kakve ingerencije da odredi cenu pšenice. Sasvim je sigurno da nemamo mogućnosti da premiju povećamo na 10 feninga po kilogramu", rekao je Mirjanić.

Foto: depositphotos.com; rcarner


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Izvori

Tanjug


Tagovi

Usevi Republika Srpska Suša Vremenske prilike Savo Bakajlić Semberija Posavina Lijevče polje Štete Kukuruz Povrće Led Sava Entitetska vlada Stevo Mirjanić Podsticaji Cena pšenice