• Žitarice i uljarice
  • 01.12.2019. 18:00

Usporen izvoz ruske pšenice

Rusija je u septembru izvezla 4,2 miliona tona pšenice ili 15% manje nego u septembru i 7% manje nego u oktobru prošle godine.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 167
  • 20
  • 0

Prema zvaničnim podacima, Rusija je u septembru izvezla 4,2 miliona tona pšenice ili 15% manje nego u septembru i 7% manje nego u oktobru prošle godine, prenosi UkrAgroConsult.

Turska je postala najveći uvoznik ove sezone - kupila je dvostruko više ruskog žita nego u istom periodu prošle sezone.

Pored toga, trend rasta nastavlja se u sledećim zemljama: Azerbejdžan - tri puta više nego u 2018/19, Izrael - za 4%, Bangladeš - za 1%.

Izvoz na većinu drugih destinacija opao je u odnosu na navedeni period prošle godine: Egipat: 32%, Vijetnam: 53%, EU: 48%, Nigerija: 33%.

Pad izvoza graška

Ukrajina je u prva četiri meseca ove godine izvezla 20% manje graška nego u istom periodu u 2018/19. i za 47% ispod rekordne količine u 2017/18, prenosi UkrAgroConsult.

U oktobru je zabeleženo smanjenje isporuka u EU - 24% manje nego prošle godine. Pored Evropske unije, sledeće zemlje smanjile su kupovinu: Pakistan (-62%), Malezija (-21%).

Povećan je izvoz na sledeća tržišta: Indiju (+ 77% na godišnjem nivou), Šri Lanku (+ 30%), Nepal (+ 36%), Tajland - 5.500 tona u odnosu na 500 tona tokom protekle sezone.

Ukrajina - prinos kukuruza niži za 7% u odnosu na prošlu godinu

Prema najnovijem ažuriranju, setva ozime pšenice okončana je 95,1%. Površina pod uljanom repicom već je za 9.700 ha iznad prognozirane i za 5,2% veća u poređenju sa godišnjim prosekom, izveštava Black Sea Grain.

Za žetvu je preostalo još 147.000 ha kukuruza i za 11,7% je ispred prošlogodišnje dok je prinos smanjen za 7,2%. Žetva prosa je gotovo završena, preostalo je još 1.000 ha.

Žetva suncokreta i soje skoro je završena, pri čemu je preostalo 32.000  i 9.000 hektara da bude požnjeveno.

Kazahstan počeo da izvozi ulje u Kinu i Rusiju

Fjodorovski prerađivački kapacitet (region Kostanai, Kazahstan) započeo je isporuku biljnih ulja u Kinu i Rusiju, izveštava UkrAgroConsult.

Ove godine fabrika je već proizvela 650 tona lanenog i 380 tona suncokretovog ulja. Većina proizvoda biće isporučena u inostranstvo.

Postrojenje je počelo sa radom u 2018. godini, a ulaganja u izgradnju do tada su iznosila više od 5,15 miliona američkih dolara.

Prerađivački kapaciteti u Metiopolu potpuno osavremenjeni

Prema planu naknadne opremljenosti i dogradnje postrojenja za ekstrakciju ulja u Melitopolu (Ukrajina), objekti će se rekonstruisati korak po korak, uvođenjem inovativnih tehnologija za životnu sredinu i uštedu energije. Predviđeno je da se udvostruči proizvodnja i poboljša kvalitet proizvoda.

Kapacitet za preradu povećaće se na 1.000 tona/dan za suncokret, 800 tona dnevno za uljanu repicu i 500 t/dan za soju.

Pored obnavljanja postojećih postrojenja i infrastrukture fabrike, planira se izgradnja linije za granulaciju obroka i magacina za prerađevine, prenosi UkrAgroConsult.

Ukrajinskim proizvođačima odobren izvoz uljane repice i meda u Kinu

Delegacija iz Ukrajine postigla je niz dogovora o izvozu svojih proizvoda na kinesko tržište. Stranke su posebno potpisale dva protokola o regulisanju pogača od uljane repice i meda. Ovo izveštava Taras Kačka, zamenik ministra za razvoj ekonomije, trgovine i poljoprivrede, trgovinski predstavnik ove države.

Prema toj poruci, Ukrajina i Kina dovršili su odobrenje protokola o izvozu živinskog mesa.

"Sastanak sa Generalnom carinskom upravom Narodne Republike Kine bio je uspešan. Razgovarali smo o svim našim akcijama na svim robnim artiklima, uključujući mlečne proizvode, pšenicu, ječam, grašak, pasulj, orahe, trešnje, borovnice, ribu. Rad na organizaciji izvoza svih ovih proizvoda znatno se intenzivira", navodi on.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Pad izvoza Povećan izvoz graška Žetva kukuruza Inovativne tehnologije Postrojenja za preraduUljane pogače


Autorka

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.