Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena suncokreta
  • 26.08.2022. 09:00

Usvojene uredbe za proizvođače suncokreta

Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije.

Foto: Depositphotos/goceristeski
  • 707
  • 64
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, navodi se u saopštenju.

Na sednici je doneta i Uredba o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Problem potencijalnog poskupljenja ulja rešiti povećanjem subvencija?

U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru.

Podsetimo, nedavni protesti poljoprivrednika bili su održani između ostalog i zbog cene suncokreta. Vlada je iznela predlog cene od 73 dinara po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, sa isplatom do sredine oktobra.


Tagovi

Uredba Vlada Srbije Ratari Protest Cena suncokreta Finansijska pomoć


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...