Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 14.07.2016. 18:00

Uzurpatorima zemljišta odzvonilo

U Sremu skinuti usevi sa parcela u državnom vlasništvu koje su zasejane protiv pravno, odnosno bez ugovora o zakupu.

  • 1.323
  • 173
  • 0

Ovogodišnja žetva pšenice u Sremu biće upamćena i po skidanju useva sa parcela u državnom vlasništvu koje su zasejane protiv pravno, odnosno bez ugovra o zakupu.

Prvi sa ovim poslom počeli su Irižani. U iriškom ataru bilo je oko 200 hektara obradivih površina u državnom vlasništu koje nisu bile izlicitirane, a obrađivala su ih fizička i pravna lica. "Želeli smo da do ovakve situacije ne dođe, tako da smo prvo na oglasnoj tabli istakli da se ova lica jave kako bi opštini platili zakup državnog zemljišta. Međutim niko od njih se nije javio pa smo bili primorani da započnemo skidanje useva sa tih parcela", kaže Stevan Kazimirović predsednik opštine Irig. "Uradili smo sve zakonske mere, oglasili da tražimo kombajnere i skladišni prostor i tek nakon toga započeli žetvu pšenice", dodaje prvi čovek iriške opštine.

Poljočuvari danonoćno čuvali uzurpirane parcele

Žetva u Irigu
Skidanje useva

Nije bilo lako skinuti pšenicu sa uzurpiranih parcela. Poljočuvarska služba je od 15. juna pa do žetve pšenice čuvala usev kako ga uzurpatori ne bi skinuli. "Pšenice je bilo na dve parcele. Jedna od 98 hektara, a druga 28. Žetvu je obavilo šest kombajna, a bila je prisutna i policija. Nije bilo lako, svi smo bili angažovani i ja i članovi Opštinskog veća. Bilo je i pretnji od uzurpatora, ali se na kraju sve dobro završilo", kaže Stevan Kazimirović. Pšenica koja je skinuta sa ovih parcela smeštena je u skladište u Sremsku Mitrovicu, a na osnovu zakona, lice koje je neovlašćeno koristilo zemljište može da je preuzme, ali pre toga mora da plati zakup i sve troškove žetve. U suprotnom lokalna samouprava će pšenicu prodati i novac uplatiti na račun koji je otvoren za zakup državnog zemljišta.

Žetva na uzurpiranim parcelama i u Inđiji

Žetva
Žetva u Sremu

Na teritoriji opštine Inđija tokom vikenda izvršena je žetva pšenice na neovlašćeno korišćenim državnim oranicama po nalogu predsednika opštine Vladimira Gaka. Usev se skida sa površine od preko 120 hektara, a nadležni treba da utvrde kolike su tačno površine koje se koriste bez pravnog osnova. Poljoprivrednici koji koriste zemljište bez pravnog osnova u toj sremskoj opštini, mogli su da prijave zemljište do kraja maja i da plate naknadu za korišćenje istog. U suprotnom svi koji su ilegalno posejali njivu moraće da plate kaznu u visini trostrukog iznosa prosečnog zakupa zemljišta u okrugu, a biće u obavezi i da plate troškove koje je opština imala tokom "skidanja" useva.

Skidanje useva i u Sremskoj Mitrovici

I u Sremskoj Mitrovici u planu je skidanje useva sa uzurpiranih površina. U toku je izrada Odluke o skidanju useva koju treba da izglasaju i odbornici gradske skupštine. "Mi sada radimo sve potrebne odluke kako bi nesmetano obavili skidanje useva sa površina za koje nije plaćen zakup. Za sada imamo 30 hektara, a na tim njivama je zasejana soja, tako da do žetve ima vremena", kaže Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici.

Rumljani platili zakup

U opštini Ruma ovih problema za sada nema. Poljoprivrednici koji nisu izlicitarili zemljište za ovu godinu, pošto javnog nadmetanja nije bilo, sami su se prijavili i platili prosečnu cenu zakupa koja je propisana za celu Vojvodinu, potvrdila je Tanja Drobac, zamenica predsednika komisije za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini u toj sremskoj opštini.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Uzurpatori Skidanje useva Žetva Pšenica Državno zemljište Opština Kombajni Kazna Skladištenje Zakup zemljišta


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".