Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 28.05.2020. 10:00

Väderstad Tempo T6 za generaciju ispred drugih sejalica

Velika preciznost, velika brzina, veliki učinak. Ovako Väderstad Tempo T6 šestorednu sejalicu opisuju Vladimir Terzin iz Novog Miloševa i Đorđe Gradinac iz Sombora.

Foto: Väderstad Srbija Facebook
  • 1.655
  • 276
  • 0

Vladimir Terzin iz Novog Miloševa obrađuje oko 600 hektara. Poljoprivredom se bavi unazad pet generacija porodice Terzin. Na obradivim površinama uzgajaju suncokret, pšenicu, ječam i kukuruz.

Krajem prošle godine, Vladimir se odlučio za Väderstad Tempo T6 šestorednu sejalicu, prvenstveno zbog manjka radne snage. Ova setvena sezona bila je debitantski ispit koji je ova mašina položila bez ijedne greške. Sa njom su sejali suncokret i kukuruz.

"Taj model menja barem dve sejalice, jer je duplo brža i pritom postiže veliku preciznost. Znatno smo podigli učinak, jer smo umesto sa dve sejalice jednog proizvođača, isti efekat dobijali samo sa jednom Tempom T6. Sa njom smo prosečno išli 15 km na sat, dok su druge dve pojedinačno išle po 6,5 km na sat. Samim tim za duplo kraće vreme posejali smo veće površine", ističe Terzin.

Uz Tempo T6 stoprocentno nicanje posejanih kultura

Investicija poput ove isplativa je na duge staze, jer učinkovitost Väderstad Tempo T6 sejalice ne može da se meri ni sa jednom drugom, objašnjava naš sagovornik.

"U početku nisam verovao da će nicanje biti gotovo stoprocentno. Ni sa jednom drugom sejalicom ne može da nikne, jer je pritisak skoro 300 kilograma po jednoj setvenoj bateriji. Bez obzira da li je tlo tvrdo ili meko, ona svako zrno polaže u vlažnu zemlju. Istina je da ova sejalica nije svemoguća, uspešnost nicanja u velikoj meri zavisi od prve pripreme zemljišta, kako bi se sačuvala zimska vlaga, to je najbitnije. Prezadovoljan sam i tvrdim da je ovo najbolja sejalica“, kaže Vladimir Terzin.

Uz Tempo T6 stoprocentno nicanje posejanih kultura

Više joj odgovaraju velike brzine

Radni zahvat je 4,2 metra, a zapremina rezervoara 70 litara. Najoptimalnija radna brzina je 15 kilometara na čas, ističe naš sagovornik.

"Što ide brže, lepše radi. Više joj odgovaraju velike brzine nego male. Agregatiramo je sa traktorom od 125 konjskih snaga. Istina, traktor bi mogao biti malo jači, mislim da bi za nju bilo idealno agregatiranje sa 150 do 160 konjskih snaga", kaže naš domaćin iz Novog Miloševa.

Jedan rezervoar može da poseje do 50 ha repe

Što se tice kapaciteta rezervoara i veličine površine koja može biti posejana u jednom prohodu, ona zavisi od kulture do kulture, objašnjava Đorđe Gradinac iz Sombora, koji na oko 500 do 700 hektara uzgaja kukuruz, soju, uljanu repicu, šećernu repu i pšenicu.

"Naše iskustvo je takvo da u jednom prohodu i sa jednim punjenjem Väderstad Tempo T6 može da poseje 6 hektara soje, 10 ha kukuruza, a repu do 50 hektara. Inače, repu smo sejali od 12 do 14 kilometara na sat. Sve je savršeno posejano. Sa druge strane, kukuruz smo sejali na brzini od 15 do 20 km/h. Takođe, na nekih 15 do 20 hektara smo posejali suncokret, dok na 100-150 hektara smo sejali soju. Jedino soju ne može na toj brzini da seje, valjda senzori ne mogu da prebroje semenke. Tu kulturu smo sejali pri brzini od 12 km/h", objašnjava Gradinac.

Väderstad Tempo T6 sejalicu karakterišu elektronska kontrola setve ispunjenost koša za seme, preciznost broja semena po jedinici površine

Sve je automatizovano

Väderstad Tempo T6 sejalicu karakterišu elektronska kontrola setve ispunjenost koša za seme, 'section contol' puna kontrola sekcije svakog zrna, preciznost broja semena po jedinici površine, elektronska kontrola uključenja isključenja svake baterije ponaosob, kontrola unutarrednog rastojanja, komunikacija GPS-om, koeficijent varijacije izražen numerički na ekranu kompjutera, kontrola brzine kretanja. 

Väderstad Tempo T6 sejalica - najbrža i najpreciznija u klasi

"Ova sejalica u sebi ima kompjuter i male motore kojima se reguliše tačan broj obrtaja. Za sve što se pokreće nema nigde prenosa, vec direktno motori idu na ploču ili na ulagač mineralnog đubriva. Sve to je bežično povezano sa tabletom koji se nalazi u traktoru. Pošto nema nikakvih kontakata, nema ni problema sa slabljenjem istih. Sve funkcioniše savršeno i Väderstad Tempo T6 je za sada generaciju ispred drugih sejalica“, ističe Đorđe Gradinac i dodaje da je nabavio i depozitor za veštačko đubrivo i insekticide, kako bi u jednom prohodu završio sve potrebne setvene radnje.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima, obratite se kompaniji Väderstad na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Väderstad Tempo T6 Sejalica Vladimir Terzin Đorđe Gradinac


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.