• Svetsko tržište žitarica
  • 10.01.2016. 17:40

Valute i vremenska prognoza diktiraju izvoz

Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik. Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snežnog pokrivača koji je dočekan sa oduševljenjem.

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 173
  • 36
  • 0

Vrednost rublje sve više pada, što utiče na izvozne poreze ruske pšenice. Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik kako bi zadovoljila potrebe domaćeg tržišta.

Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snežnog pokrivača koji je dočekan sa oduševljenjem jer sada štiti ozime useve. Zbog nedostatka potražnje za suncokretovo i sojino ulje iz Egipta, ponude su otkazane.

Rublja slabi - porast izvoznog poreza za rusku pšenicu

Cene ruske pšenice spremne za izvoz su bile nepromenjene prošle nedelje, a ključni faktor je bila slaba valuta. U decembru je rublja izgubila 11% vrednosti naspram dolara, što je uzrokovalo porast ruskog izvoznog poreza.

Indija gubi prevlast na tržištu kukuruza

Kako bi izbegli nestašicu na domaćem tržištu i usporili rast cena, Indija je pristala na uvoz 0.5Mt kukuruza bez ikakvih poreza, što je prva prekomorska trgovinska razmena u 16 ​​godina. Drugu godinu zaredom, ozbiljna suša u Indiji narušila je domaću proizvodnju. Indija je tradicionalno glavni izvoznik kukuruza u jugoistočnu Aziju. Promena u položaju ove zemlje mogla bi dati prednost drugim izvoznicima kukuruza na globalnom tržištu, a to su SAD, Brazil i Argentina.

Ključni usevi prekriveni snegom

Sneg je napokon prekrio useve u nekim ključnim regionima. Severna Ukrajina, Belorusija i južna Rusija sa oduševljenjem su dočekali povećane količine snežnih padavina od 24. decembra, a očekuje se i podebljanje snežnog pokrivača koji će zaštititi ozime useve od niskih temperatura do kraja zime.

Otkazane egipatske ponude ulja

Egipatske ponude od 15Kt suncokretovog ulja i 25Kt sojinog ulja otkazane su prošle nedelje zbog nedovoljne potražnje. Nedavne promene u politici isplata donele su promene tako da plaćanje može biti odloženo i do 180 dana, što je rezultiralo nedostatkom saobraćaja.

Stanje ukrajinske uljane repice je malo promenjeno prošle nedelje. Marginalno poboljšanje za 0.4% iz nedelje u nedelju donelo je zadovoljavajuću procenu stanja useva za 68.6%, no to je za 80.4% slabija procena za razliku od prošle godine.

Izvor: hgca.com, Foto: depositphotos.com/budabar


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Pročitaj više »

Tagovi

Svetsko tržište žitarica Žitarice Izvoz Kukuruz Pšenica Žito Ozimi usevi Uljana repica Snežni pokrivač


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."