Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 28.10.2022. 16:30

Veće površine pod pšenicom, do sada 70 odsto posejano?

Loš rod kukuruza i soje i dobra cena hlebnog zrna povećale površine pod pšenicom, a miholjsko leto ubrzalo radove.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 535
  • 90
  • 0

Pšenica će ove jeseni biti posejana, procenjuje se, za deset do 15 odsto više nego prošle godine pa bi pod žitom ove jeseni mogli da imamo i oko 700.000 hektara, dok je lane pod pšenicom bilo na 621.000 hektara, navodi portal Glas javnosti.

Treba istaći da je odluci da ratari povećaju površine pod pšenicom doprineo i loš rod soje i kukuruza, a dobra cena hlebnog zrna na Produktnoj berzi. Ponderisana cena je iznosila 40,06 dinara (44,07 din/kg sa PDV-om), što je za jedan odsto rast na nedeljnom nivou. Pšenica je ove godine izuzetno dobrog kvaliteta.

Miholjsko leto je ubrzalo radove, već je zasejano više od 70 posto planiranih površina, piše RTS. Zbog velike letnje suše, ove jeseni mnogi šabački poljoprivrednici uvećavaju površine pod pšenice. Procena stručnjaka je da će u šabačkom kraju, ta žitarica biti zasejana na 15 posto više parcela nego prošle godine.

Troškovi ovogodišnje setve pšenice i da li će opet biti "posna"?

Podsetimo, kako je setva krenula, sve je više i glavobolje za poljoprivrednike, jer su cene goriva, semena i đubriva previsoke. Kad je u pitanju đubrivo, već od prošle godine krenulo se sa "posnim setvama", a ova godina po svemu sudeći neće biti drugačija. U anketi Agrokluba, 46,5 odsto učesnika ankete, ovogodišnju setvu platiće preko 80.000 dinara. Uz više cene reporomaterijala, ove jeseni u Šapcu je poskupelo i uslužno sejanje, sa pet na šest hiljada dinara po hektaru.

Tavansko seme, ali?

A kako bi uštedeli, mnogi poljoprivrednici koriste seme iz ambara, koje stručnjaci ne preporučuju.

Zrno posejano pre 10-tak dana već niklo (foto: Martina Pavlović)

"Ništa novo, nije savet, i ne preporučujemo iz milion razloga, ali kažem vam da ipak ako se drznu da odrade sa tavana, ipak poljoprivrednici obrate pažnju na to seme, odrade trijarisanje i zaprašivanje, tako da ipak uđe u zemlju spremna", kaže za Javni servis Darko Simić iz PSSS Šabac.

Na parcelama zasejanim pre desetak dana, pšenica je već nikla.


Tagovi

Setva pšenice Miholjsko leto Cena pšenice Rod kukuruza Rod soje Cene inputa Posna setva Tavansko seme


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...