• Cena pšenice
  • 03.07.2019. 15:00

Večernje novosti: Otkupna cena pšenice 20 dinara

Trenutna otkupna cena na tržištu je oko 16 dinara po kilogramu, tako da bi državna nabavka za robne rezerve mogla da stvori novu dinamiku. Cena od 20 dinara je izuzetno konkurentna i država će, kupiti onoliko zrna koliko joj bude trebalo.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 424
  • 50
  • 0

Na sutrašnjoj sednici, Vlada će doneti odluku o otkupnoj ceni. Trenutna otkupna cena na tržištu je oko 16 dinara po kilogramu, tako da bi državna nabavka za robne rezerve mogla da stvori novu dinamiku. Cena od 20 dinara je izuzetno konkurentna i država će, kako Večernje novosti saznaju, kupiti onoliko zrna koliko joj bude trebalo.

Ministarstvo poljoprivrede će kako je najavljeno odvojiti pola milijarde dinara za otkup žita.

Kraj žetve u Srbiji se očekuje za desetak dana 

U Srbiji je krenula žetva pšenice i očekuje se da bude završena za desetak dana. Problem mnogim poljoprivrednicima prave i oranice natopljene vodom, zbog kojih kombajni ne mogu normalno da rade i često se zaglavljuju u blatu.

Nema prelaznih zaliha pšenice - ko može neka lageruje

"Na oko 570 hiljada hektara površne pod pšenicom u Srbiji očekuje se rod od oko 2,7 miliona tona, što će omogućiti dovoljno pšenice za domaće potrebe, ali i obezbediti i oko milion tona za izvoz," rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Pročitaj više »

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Žetva pšenice Pšenica Uzgoj pšenice Cena pšenice Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Đorđe Milićević


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi