Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 20.07.2015. 18:00

Velika potražnja za evropskim ječmom!

Velika potražnja za EU ječmom razveselila je Britance, pa je sada njihov rod na putu za Japan. Ukrajina je profitirala izvozom pšenice, delom zbog slabljenja valute, a delom i zbog dobre žetve i ruskih izvoznih poreza.

Foto: depositphotos.com,
  • 91
  • 4
  • 0

Velika potražnja za EU ječmom razveselila je Britance, pa je sada njihov rod na putu za Japan. Isto tako moglo bi da bude i dobrih izvoznih prilika za ječmeni slad. Svetska organizacija za hranu (FAO) najavljuje zadovoljavajuće zalihe žitarica u sezoni 2015/16.

Ukrajina je profitirala izvozom pšenice, delom zbog slabljenja valute, a delom i zbog dobre žetve i ruskih izvoznih poreza, koji su kako kažu izvoznici - jednostavno nepošteno previsoki. Oni traže jasnija poreska pravila. Egipat kupuje pšenicu iz Rusije i Ukrajine, dok je tražnja za onom američkog porekla slaba. Očekivanja za uljanu repicu iz Evropske unije se smanjuju zbog suše.

Kumulativni izvoz britanskog ječma najviši u 15 godina

U periodu između maja i jula, u sezoni 2014/15, izvezeno je 1,4 Mt britanskog ječma, što je najveća količina izvezena u tom periodu još od sezone 1999/00. Iako je izvoz ječma u maju (56 Kt) smanjen za gotovo 60 % u poređenju s aprilom, kampanja za izvoz britanskog ječma, kroz sezonu 2014/15, bila je jaka, ali potpomognuta potražnjom za ječmom iz EU. U maju je izvoz iz Velike Britanije bio podstaknut tražnjom za ječmom iz Japana, sa ukupno 23 Kt koje su transportovane u tu zemlju. To je označilo i četvrti mesec potražnje iz Japana, što je nagomilano, u sezoni 2014/15, iznosilo 131 Kt.

Britanski ječmeni slad bi mogao da dobije priliku za izvoz u sezoni 2015/16, a vremenske prilike još zabrinjavaju stručnjake kada je reč o francuskom prinosu prolećnog ječma. Svetska organizacija za hranu (FAO) prognozira zadovoljavajuće zalihe žitarica, u sezoni 2015/16, uprkos pretnjama od El Ninja i ostalih vremenskih nepogoda proteklih meseci.

Napreduje izvoz ukrajinske pšenice

U francuskom Ministarstvu poljoprivrede kažu da je površina pod pšenicom povećana za 1 % u odnosu na prošlu godinu, pa je sada prognoza prinosa preko 37,9 Mt. Međutim, u farmerskoj organizaciji Copa-Cogeca su nešto pesimističniji pa očekuju rod od 35,6 Mt. Prema prognozama iz Japana i SAD-a, El Ninjo će se verovatno zadržati do zime.

Podaci pokazuju da je izvoz pšenice iz Ukrajine, u sezoni 2014/15, bio najveći u poslednjih šest godina, ukupno 10,8 Mt, što je 17 % više nego prošle sezone. Prema UkrAgroConsult-u, to je podstaknuto slabljenjem ukrajinske valute, ruskim izvoznim porezima i velikom žetvom u 2014. godini. U Ukrajini je i počela žetva sa 2 Mt ječma i pšenice prikupljenih do 7. jula. UkrAgroConsult je otkrio kako je napredak žetve iza prošlogodišnjeg tempa, ali da je sličniji sezoni 2010/11, što je posledica kiša u južnim regijama.

Previsoki izvozni porezi u Rusiji

Rusko nacionalno udruženje izvoznika poljoprivrednih proizvoda protestovalo je protiv nedavnog uvođenja izvoznih poreza na pšenicu. Oni su tražili od ruskog ministarstva jasnija pravila za računanje poreza, jer je porez jednostavno preveliki trošak. Egipat je kupio 180 Kt mlinske pšenice iz Rusije i Ukrajine. Prosečna cena pšenice bila je slična pređašnjoj, oko 212,26 $/t uključujući troškove prevoza. Niska tražnja američke pšenice je i dalje u fokusu, dok Egipat odbija 3 pošiljke pšenice američkog porekla.

Oil World je smanjio prognoze za proizvodnju uljane repice u EU-28 za 0,4 Mt u poređenju s prošlim mesecom, pa su tako očekivanja pala na 21,6 Mt u odnosu na 24,4 Mt prošle sezone. Slično tome, USDA je smanjila projekcije za EU uljanu repicu za 0,7 Mt na 21,4 Mt. Prve procene za francusku uljanu repicu pokazuju pad od 8,2 % sa 5,07 Mt iz 2014. godine.

Proizvodnja kanadske uljane repice je sada prognozirana na 14,6 Mt (USDA), što je za 0,2 Mt manje nego prethodnog meseca, te za 1 Mt manje nego prošle sezone. Malezijske zalihe palminog ulja pale su u junu za 4 % na 2,15 Mt. To je prvi mesečni pad još od februara, a dogodio se zbog jakog izvoza i usporavanja proizvodnje. Izvoz je porastao za 5 % u poređenju sa majem, na 1,69 Mt, i to zbog izostanka izvoznih poreza i početka svetog muslimanskog meseca Ramazana. Ipak, postoje indikatori usporavanja izvoza malezijskog ulja u julu, jer je u prvih 10 dana jula izvoz za 33 % usporen u odnosu na jun.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @budabar


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uljana repica Ječam Rusija Japan FAO Tražnja SAD Kanada Argentina Velika Britanija Ukrajina Australija Copa Cogeca Svetsko tržište Ministarstvo okoliša DEFRA Izvozni porezi Funta Ukrajinski izvoz Globalni izvoz


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."