Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 20.05.2016. 18:00

Veoma dinamično berzansko trgovanje

U periodu od 16.05 do 20.05.2016., registrovano je veoma dinamično berzansko trgovanje. Ostvaren je promet od čak 1.700 tona, a ukupna ovonedeljna vrednost prometa iznosila je 34.479.500,00 dinara.

  • 650
  • 31
  • 0

U periodu od 16.05 do 20.05.2016., registrovano je veoma dinamično berzansko trgovanje na Produktnoj berzi u Novom Sadu, kako sa stanovišta obima prometa, tako i sa pozicije cenovnih promena na tržištu kukuruza, pšenice i soje.

Upravo zahvaljujući cenovnim oscilacijama na pomenutim tržišnim segmentima, ostvaren je promet od čak 1.700 tona, što predstavlja više nego trostruko veću vrednost, u odnosu na prethodnu nedelju i ujedno predstavlja najveći nedeljni obim prometa u poslednja dva meseca. Konsekventno rastu količinskog obima prometa ostvaren je i više nego dvostruko veći vrednosni obim prometa. Ukupna ovonedeljna vrednost prometa iznosila je 34.479.500,00 dinara.

Cene soje rasle, pšenice padale

Soja beleži dalji rast cene, iako ne tako izražen kao prethodne nedelje. Prometovano je 50 tona soje u zrnu, po jedinstvenoj ceni od 47,30 din/kg, sa PDV-om (43,00 din/kg, bez PDV-a), što je za 0,77% više nego prethodne nedelje.

Za razliku od tržišta soje, koje beleži kontinuirani blagi cenovni rast, tržište pšenice je zabeležilo pad cene. U okviru prometovanih 600 tona, cena se kretala u rasponu od 17,30 - 17,50 din/kg, bez PDV-a. Ponderisana nedeljna cena od 19,07 din/kg, sa PDV-om (17,34 din/kg, bez PDV-a), niža je za 0,94% od prošlonedeljne. Treba napomenuti da se pšenica izvoznog kvaliteta, uz certifikat o svim relevantnim parametrima kvaliteta, nudila od 18,00 - 18,50 din/kg, bez PDV-a, ali kupaca nije bilo.

Najturbulentnije na tržištu kukuruza

I pored cenovnih promena na tržištima pšenice i soje, ipak je najturbulentnije bilo na tržištu kukuruza. Sa registrovanim prometom od 1.050 tona, kukuruz je učestvovao u strukturi ukupnog prometa sa preko 61%. Iako je početak nedelje nagoveštavao pad cene žutog zrna, jer su se u tom periodu poslovi zaključivali u cenovnom rasponu od 17,60 - 17,70 din/kg, bez PDV-a, do kraja nedelje, kao poledica većeg interesovanja tražnje i smanjene ponude, cena je dostigla nivo od 18,00-18,10 din/kg, bez PDV-a, pri čemu pred sam kraj nedelje potencijalni prodavci nisu želeli da realizuju prodaju ni po pomenutim cenama. Prosečna nedeljna cena od 19,67 din/kg (17,88 din/kg, bez PDV-a), jeste približno na nivou prošlonedeljne, ali je ipak za eventualna cenovna predviđanja za naredni period, bitniji veoma izražen rastući cenovni trend kukuruza, posmatrajući berzansko trgovanje od početka do kraja nedelje.

Skok cene kukuruza pred sam kraj nedelje i blagi rast cene soje, uslovili su da PRODEX poslednjeg dana u radnoj nedelji zabeleži vrednost od 211,45 indeksnih poena, što je za 0,62 indeksnih poena više nego prošlog petka.

U Budimpešti pšenica je za 0,3% jeftinija, a kukuruz je za 0,7% skuplji u odnosu na kraj prethodne nedelje. U Parizu cena pšenice je ista kao i krajem prethodne nedelje, dok je kukuruz poskupeo za 0,76%.

Foto:bigstockphotos.com;RGtimeline


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Berzansko trgovanje Novosadska produktna berza Pšenica Kukuruz Soja Tržište žitarica Tržište uljarica Prodex


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta