Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 16.05.2023. 13:30

Više suncokreta i šećerne repe, manje posejano soje nego prošle godine

Industrijskog bilja biće dovoljno za sve domaće potrebe, a naravno i nakon prerade za izvoz ulja, šećera…

Foto: Depositphotos/smereka
  • 143
  • 48
  • 0

Direktorka Poslovne zajednice za indstrijsko bilje Olga Čurović rekla je za Dnevnik da je već sada izvesno da će suncokret biti posejan na oko 280.000 hektara, što je malo više nego lane kada ga je bilo na oko 270.000 hektara. Šećerna repa je već posejana i to na oko 44.000 hektara, što je znatno više nego lane kada je slatki koren zauzeo manje od 33.000 hektara. Soje će naverovanije ovog proleća biti na najviše 210.000, dok je lane zauzimao oko 270.000 hektara.

Čurović naglašava da će industrijskog bilja biti dovoljno za sve domaće potrebe, a naravno i nakon prerade za izvoz ulja, šećera…Naravno, ukoliko ekstremne vremenske neprilike ne zadese Srbiju, kao što već suša uzima danak u Italiji, Španiji, Francuskoj…Kako će, pak, proći poljoprivrednici zavisiće i od roda, ali mnogo više od otkupnih cena kad najesen dođe vreme za otkup.

S druge strane, kako je pisao Blic, očekuje se da će kukuruz biti posejan na oko 950.000 hektara.

Prema računu Agrarnog saveza Srbije, setva će koštati oko 153.000 dinara, odnosno oko 80.000 dinara, kada se oduzmu troškovi arende koji je Savez u računici naveo da košta 73.710 dinara po hektaru.


Tagovi

Prolećna setva Olga Čurović Setva soje Setva kukuruza Setva suncokreta Posejana šećerna repa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...