Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 12.02.2022. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Visoke cene đubriva povećale i interesovanje za analizu zemljišta

U rumskoj Poljopivredno stručnoj službi je nakon urađenih analiza utvrđen nešto niži sadržaj azota u zemljištu u odnosu na prethodne godine, a prihranu bi trebalo kao i uvek uraditi u dva dela, sada u februaru i kasnije u martu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 822
  • 68
  • 0

Prvi veliki posao za poljoprivrednike je svakako prihrana useva, ali tek nakon urađene analize zemljište. Do sada analize pokazuju da je sadržaj azota u zemljištu nešto niži u donosu na prethodne godine.

Stručnjak Poljoprivredno stručne službe Ruma Goran Drobnjak kaže i da prihrana može da se uradi u dva puta, mada paori mogu preporučene količine mineralnih đubriva iskoristiti samo jednom. Važno je dodati potrebne količine jer i manjak, ali i suvišak azota mogu negativno da se odraze i na prinos, ali i na kvalitet hlebnog žita.

"Na ovom našem terenu potrebno je primeniti oko 100 kg čistog azota po hektaru. Međutim, raspon potreba za azotom se kreće od 70 do 140 kg. Analize ove godine dobijaju više na značaju imajući u vidu koja je cena mineralnog đubriva, pa je samim tim povećano interesovanje proizvođača za te analize. I ove godine smo uradili nešto veći broj", navodi Drobnjak i smatra da to još nije dovoljno i da treba da se rade na većem broju površina.

Prihranu bi trebalo kao i uvek uraditi u dva dela, sada u februaru i kasnije u martu. Ulaganje će svakako biti manje i ukoliko se tokom prihrane pšenice koriste samo preporučene količine mineralnih đubriva, smatra naš sagovornik.

Više u prilogu TV Fruška gora:

 


Tagovi

Prihrana pšenice Analize zemljišta Sadržaj azota Goran Drobnjak Cene azotnih đubriva


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".