Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 14.05.2018. 10:00

Volovod - najčešći parazit duvana

Volovod je parazitska biljka koja uglavnom parazitira biljne vrste iz porodice pomoćnica (Solanacea). Na zasadima duvana može da uzrokuje ozbiljnu štetu, pa njegovo prisustvo nikako ne treba zanemarivati.

Foto: Flickr / Michael Gras, M.Ed.
  • 642
  • 26
  • 0

Volovod ili čuma (Orobanche ramosa) je jednogodišnja, karantinska, parazitska biljka. Uglavnom parazitira biljke iz porodice pomoćnica (Solanacea), a najčešće se sreće u zasadima duvana. Na parazitiranim biljkama duvana lišće se ne razvija normalno. Često ostaje sitnije, tanje ili se deformiše i teže se otkida sa stabljike. Nakon branja, obolelo lišće brže žuti u poređenju sa zdravim, a kasnije pocrni. Takvo lišće gubi svoja tehnološka svojstva: elastičnost, boju i sposobnost zadržavanja vode, pa se svrstava u inficirane klase. 

Volovod izaziva uvenuće listova duvana

Kako objašnjava Mica Stajić iz PSSS Vranje, sirovina dobijena od zaraženih biljaka u znatnoj meri se degradira, pa zato nije pogodna za dalju preradu. Štetni uticaj volovoda ogleda se i u tome što parazit, uzimajući jedan veći deo vode i hranljivih materija, koje su neophodne biljci duvana, izaziva uvenuće listova.

Visokoproduktivna vrsta - brzo se širi 

Volovod se ramnožava semenom. To je visokoproduktivna biljka, sa 40.000 - 150.000 semenki. Seme se pomoću vetra širi na velike udaljenosti, a takođe se prenosi vodom, stajskim đubrivom, pomoću pticainsekata, a rasejava ga i čovek. U nepovoljnim uslovima, to jest ako ne dođe u dodir sa korenom biljke domaćina, seme ove parazitske cvetnice može da miruje čak 13 godina. Da bi ono proklijalo, osim biljke domaćina neophodna je veća količina vlage u zemljištu, kao i pogodna temperatura od 15°C-25°C. Kao osetljive biljke koje parazitira volovod još se pominju: uljana repica, suncokret i lucerka.


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Volovod Orobanche ramosa Duvan Zaštita bilja Mica Stajić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.