Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 08.04.2017. 12:00

Vreme je za setvu kukuruza šećerca!

Kalendarski optimalni rok setve kukuruza šećerca je druga polovina aprila i traje do sredine jula. Količina semena kreće se od 10 kg/ha do 20 kg/ha. Prilikom setve, zemljište treba da ima temperaturu 13ºC.

Foto: WriterGal
  • 8.970
  • 290
  • 0

Uzgajanje kukuruza šećerca postalo je popularno među proizvođačima zbog potražnje na tržištu. Koristi se poluzrelo zrno, koje je sočno, ukusno i odlikuje se povišenim sadržajem šećera. Može da se uzgaja kao glavna kultura, ali i posle nekih ranih kultura: ranog krompira, ranih kupusnjača.

Setva od aprila do jula

Kalendarski optimalni rok setve je druga polovina aprila, ali setvu treba prilagoditi temperaturi setvenog sloja. Poslednji termin setve je sredina meseca jula. Prilikom setve, zemljište treba da ima temperaturu 13ºC i to je minimalna temperatura za klijanje kukuruza šećerca. On ima veće zahteve za toplotom od kukuruza za zrno.

Odgovaraju mu parcele koje su pozicionirane na jugu ili jugozapadu, jer se brže i bolje zagrejavaju. Kukuruzu šećercu odgovaraju plodna zemljišta blago kisele ph reakcije od 5 do 7.

Hladno vreme će usporiti procese klijanja i nicanja, a seme će biti izloženo napadu štetočina i prouzrokovača oboljenja, prvenstveno truleži semena.

Za klijanje i nicanje seme treba dovoljno vlage i optimalnu temperaturu, kako bi se ovi procesi odvijali što brže. Da bismo ih ubrzali, seme se može potopiti u toplu vodu ( temperature oko 30ºC ) tokom jednog dana. Vodi se može dodati i neki biostimulator. Ovako tretirano seme će u povoljnim uslovima nići tri do četiri dana ranije.

Dubina setve i plodored

Dubina setve semena kukuruza šećerca kreće se od 4 cm do 8 cm i zavisi od karakteristika zemljišta i dostupne vlage. Prosečna dubina setve je 5 cm. Međuredni razmak kreće se između 60 cm i 90 cm u zavisnosti od zahteva biljaka kukuruza šećerca. Razmak u redu kreće se između 20 cm i 30 cm.

Količina semena zavisi od rednog i međurednog razmaka i kreće se od 10 kg/ha do 20 kg/ha. Ukoliko je usev pregust potrebno ga je prorediti, dok su biljke kukuruza šećerca male.

Prilikom setve ispoštovati plodored i ne gajiti kukuruz šećerac na istom mestu tokom više sezona. Na isto mesto se može posejati nakon tri godine. Dobre predsetvene kulture su mnoge povrtnice: krastavac, tikvice, mahunarke, kupus.

Sukcesivnom setvom i setvom sorti i hibrida sa različitom dužinom vegetacije produžava se vreme berbe.

Briga o usevima

Nakon setve usev je potrebno zaštititi od ptica. Ptice mogu pokupiti seme, ali i čupati tek iznikle biljke kukuruza šećerca. Period vegetacije traje 90 i više dana. U usevu kukuruza šećerca potrebno je redovno uklanjati korov ili kukuruz uzgajati na foliji.

Tokom sušnog razdoblja obezbediti navodnjavanje, posebno u fazi zametanja i nalivanja zrna. Osetljiviji je na sušu od kukuruza za zrno. Pre setve zemljište pođubriti organskim đubrivom (stajnjakom, kokošijim đubrivom).

Kukuruz šećerac je osetljiv na nedostatak hraniva i potrebno je pratiti stanje u kome se nalazi biljka i boju listova. Pri nedostatku azota razvijaju se tanke biljke, listovi i biljka imaju svetlozelenu boju, biljka zaostaje u porastu. Zrna na klipu ostaju štura.

Ukoliko se radi o nedostatku fosfora, javlja se karakteristična ljubičasta boja listova. Veoma često se dešava da se u ranim fazama razvoja na listovima pojavi ljubičasta boja i pored dobrog đubrenja. Razlog tome mogu biti niske temperature, koje umanjuju usvajanje fosfora iz zemljišnog rastvora.

Nedostatak kalijuma manifestovaće se rubnim crvenilom listova, klipovi će biti kraći, a zrna smrežurana i neravna.

Berba u fazi mlečne zrelosti

Kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mlečne zrelosti. U ovoj fazi zrno sadrži najviše šećera, a sinteza proteina još nije započela. Tehnološka zrelost kukuruza šećerca je pod uticajem temperature vazduha. Što je temperatura viša, brže je otpuštanje vode iz zrna, berba kukuruza šećerca kraće traje.

Najbolje je berbu obaviti u ranim jutarnjim satima. Kukuruz je potrebno što brže uskladištiti ili se potapa u hladnu vodu kako bi se sprečilo isušivanje zrna na klipu kukuruza. Ovako rashlađen kukuruz može se čuvati u frižideru tri do pet dana.

Znaci da je kukuruz šećerac spreman za berbu:

  • listovi koji obaviju klip su priljubljeni uz klip i počinju se na rubovima sušiti;
  • svila kukuruza dobija smeđu nijansu, ali nije slepljena;
  • zrno je dobilo lepu žutu boju;
  • zrno je elastično i nije tvrdo;
  • ukoliko se zrno zagrebe noktom - vidljiv je mlečni sadržaj.

Ukoliko zrno pod pritiskom puca, ne treba ga brati, jer je još nije u fazi tehnološke zrelosti i nije spremno za berbu.

Foto: WriterGal39 / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.