Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ječam
  • 25.12.2021. 14:00

Vremenske prilike sačuvale ječam od bolesti?

Vremenske prilike, karakteristične za ovo doba godine, nisu pogodovale daljem razvoju bolesti i štetočina.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 109
  • 35
  • 0

Na području rada RC Smederevo konstatovano je da se usevi ozime pšenice i ječma, u zavisnosti od vremena setve i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja lista pa do faze bokorenja, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vremenske prilike, karakteristične za ovo doba godine, nisu pogodovale daljem razvoju bolesti i štetočina, tako da je vizuelnim pregledom useva ječma registrovano prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do tri odsto biljaka. U usevima ozime pšenice i usevima ozimog ječma koji su posejani posle optimalnih rokova setve i koji se nalaze u početnim fazama razvoja listova, prisustvo simptoma bolesti nije uočeno.

Sprečite pegavost ječma na vreme

Podsetimo, ono što karakteriše sva navedena oboljenja je to da se javljaju prvo na donjim delovima biljke, a zatim sa rastom useva i oni se šire ka gornjim delovima.

Na primer, siva pegavost najčešće napada ozimi ječam, a nešto ređe jari ječam, raž, zob i pšenicu. Na plojci i rukavcima lista, a kasnije na klasu pojave se izdužene pege. One su u početku vodenaste, svetlo-zeleno sive ili plavičasto-sive boje. Kako bolest napreduje, tako se i tkivo u središtu pega suši i postaje bledo. Njen kraj je neravan i tamnosmeđe do ljubičaste boje, a oko njega se ponekad javljaju hlorotične zone.

Pegavost je uočena na tri odsto biljaka (foto: PIS)

Takođe, vizuelnim pregledima useva ozime pšenice i ječma nije registrovano prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadelidae). RC Smederevo nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Bolesti ječma Mrežasta pegavost lista Sočovasta pegavost lista Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer