Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 15.08.2019. 18:00

Vrućine neće uticati na kukuruz: Očekuje se dobar rod

Iako je vreme ovog leta veoma promenljivo i na neke ratarske kulture te promene nisu povoljno uticale, kukuruz nije bio oštećen i ugrožen usled ovih vremenskih prilika, ocenjuju stručnjaci. Prema njihovim procenama, rod bi trebalo da bude sličan rekordnim godinama.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 208
  • 34
  • 0

Stručnjaci smatraju da bi prinosi kukuruza ove godine mogli da budu od oko osam tona po hektaru i da visoke temperature u proteklom periodu nisu oštetile ovu ratarsku kulturu.

Pod kukuruzom se trenutno nalazi 970 hiljada hektara zemlje, a ukupni prinosi za ovu godinu trebalo bi da budu oko 7,8 miliona tona, ocenio je direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

"Kukuruz je u fazi voštanog zrenja, jer su ove godine pretežno zasejane rane sorte, pa mu visoke temperature neće smetati, osim manjih područja gde nije padala kiša i gde je zemlja peskovita", rekao je Saković.

Da li će kukuruz ove godine doneti suficit u izvozu?

Berba kukuruza počinje za mesec dana 

On je ocenio da se berba ove kulture očekuje za otprilike mesec dana. Ukoliko ne bude bilo kakvih problema, nakon berbe očekuje se u proseku oko osam tona po hektaru. Smatra da će biti dovoljno kukuruza i za izvoz. "Višak kukuruza za izvoz ove godine mogao bi da iznosi oko tri miliona tona", ocenio je Saković.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da se još uvek ne može govoriti o rodu. Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran rekao je da sa procenom treba sačekati dok kukuruz ne bude u ambarima.

"U prognozi roda treba biti obazriv sve dok se kukuruz ne smesti u ambare. Od suše koja je zahvatila manja područja neće biti veće štete, ali rizici uvek postoje dok se rod ne skine sa njiva jer je krajem jula 1986. godine, kada se očekivao rekordan prinos od oko 12 miliona tona olujni vetar oštetio oko 30 odsto roda", rekao je Prostran.

Kukuruz za izvoz - najviše kao sirovina 

On je ocenio da će se kukuruz izvesti najviše kao sirovina jer, kako je naveo, prerađivačka industrija nije dovoljno razvijena.

"Rod kukuruza ima udeo od 15 do 20 odsto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali će se uglavnom izvesti kao sirovina, jer prerađivačka industrija nije oživela", rekao je Prostran dodajući da se ni stočarstvo nije previše razvilo da bi se ta žitarica koristila za ishranu stoke i proizvodnju finalnih proizvoda.

U pančevačkom kraju manji prinosi

U pančevačkom ataru veliki deo ove žitarice oštećen je gradom, naveo je predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari Jovan Negovan. Po njegovom mišljenju, zbog toga se u tom kraju očekuju manji prinosi.

"Na tim njivama će rod biti slab, a na ostalim, ne rekordan, ali dobar mada se još ne zna jer je do branja više od mesec dana, a sorte kukuruza koje kasnije zru su još u mlečnoj fazi," rekao je Negovan.

S obzirom na to da je u toku proleća bilo velikih i naglih promena vremena i da su kiše bile praćene i nevremenom, još uvek nije sigurno kakav će ovogodišnji rod biti i rizici postoje sve dok dođe berba, ocenio je Negovan, prenosi Danas.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Danas.rs


Tagovi

Kukuruz Prinosi kukuruza Vukosav Saković Milan Prostran Jovan Negovan


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)