Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yanmar traktori
  • 27.03.2017. 10:00

Yanmar traktori - jednog voziš, upravljaš s dva!

Od sve poljoprivredne mehanizacije koja je mogla biti odabrana za autonomno upravljanje, traktor se pokazao kao najbolji kandidat, upravo zato jer je traktor u pogonu cele godine, od obrade zemljišta pa do žetve!

Foto: yanmar.com
  • 7.037
  • 663
  • 2

Ono što je nekada izgledalo kao daleki san, danas je na dohvat ruke. U saradnji s Hokaido (Hokkaido) univerzitetom, kompanija Yanmar je uspešno razvila traktor robot koga su stavili na probni rad u stvarnim uslovima.

Kompanija Yanmar osnovana je 22. marta 1912. godine, sa sedištem u Japanu, a svoje proizvode i servis nude u više od 130 zemalja. Pionir u proizvodnji dizel motora, Yanmar takođe proizvodi poljoprivredne i građevinske mašine, energetske sisteme, pomorske mašine i komponente. S globalnim prometom od 655 milijardi jena u 2014. godini, kompanija zapošljava preko 17 hiljada ljudi širom sveta.

Menjaju svet poljoprivrede

Od poljoprivredne mehanizacije koja je mogla biti odabrana za autonomno upravljanje, traktor se pokazao kao najbolji kandidat, upravo zato jer je traktor u pogonu cele godine, od obrade zemljišta pa do žetve.

"Uz traktore robote, automatizujemo rad na farmi i menjamo svet poljoprivrede!" - kažu iz kompanije Yanmar.

I razvoj druge robotske poljoprivredne mehanizacije, na primer kombajna, ima svoj potencijal, a kompanija Yanmar ističe da ako budu mogli da doprinesu dodatnoj brzini, sigurnosti i preciznosti rada na gazdinstvu, poljoprivreda će kao delatnost postati lakša i pristupačnija.

Yanmar traktor robot

Prednosti traktora robota

Glavne tehnologije i prednosti traktora robota su:

  • uz autonomni radni sistem, jedna osoba može da upravlja s dva traktora, a ugrađeni senzori prepoznaju prepreke na putu i sprečavaju sudare
  • korisnički interfejs je trenutno u razvoju za intuitivno korišćenje
  • upravljačka jedinica motora (ECU) automatski optimizuje brzinu motora i putnu brzinu u zavisnosti od radnih uslova
  • kamera u kabini omogućuje korisniku da vidi radne uslove
  • uz GPS, traktor robot šalje telemetrije (tehnologija koja omogućava daljinsko merenje i davanje informacija sistemskom dizajneru ili operatoru) baznim stanicama, dajući traktoru dodatni nivo preciznosti
  • prostorna kabina nije samo atraktivna izgledom, već pruža i izvrsnu vidljivost i udobnost

Nagrada za tehnološko dostignuće

Yanmar je za ovaj traktor dobio i nagradu "7th Robot Award" u kategoriji poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Nagrada je dodeljena u svrhu poboljšanja robotskih tehnoloških dostignuća i ekspanziju u sektoru robotike. Nagrada je to za izuzetno tehnološko dostignuće kako bi se zadovoljile društvene potrebe zbog nestašice radne snage i problema s kojima se poljoprivrednici svakodnevno susreću.

Foto: yanmar.com


Tagovi

Yanmar Traktor GPS Kabina Traktor robot Poljoprivredne mašine Tehnološka dostignuća


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!


Partner