Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vreme u Evropi
  • 27.03.2022. 07:30

Za 50 odsto manje padavina u većem delu Evrope

Dugoročna prognoza za naredne mesece (april, maj, i jun) ukazuje na vrlo verovatne toplije uslove nego inače i to u celoj Evropi.

Foto: Maja Celing Celić
  • 679
  • 107
  • 0

Nakon pretežno blage zime, ozime žitarice su u solidnom do dobrom stanju u većini delova Evrope. Vremenski i uslovi u zemljištu u većini zemalja omogućuju početak poljskih radova i prolećne obrade zemljišta, navodi Evropska agencija za praćenje useva MARS u svom aktuelnom izveštaju. Međutim, zabrinjavaju dugotrajno suvi uslovi u jugozapadnoj Evropi. 

Na jugu Pirinejskog poluostrva na ozimine je negativno uticala suša i one trenutno nisu u optimalnom stanju. U južnoj Francuskoj i severozapadnoj Italiji razvoj biljaka je još uvek u vrlo ranoj fazi, ali takođe su pogođene nedostatkom vlage. Međutim, kiša je potrebna i u mnogim drugim zemljama, ističu. 

To uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i jugozapadnu Ukrajinu gde je vrlo sušno bilo u februaru i martu, a zabeležen je manjak od čak 50 odsto u odnosu na prosek. U ovim regijama tek je započeo prolećni razvoj ozimina pa ako uskoro ne bude kiše, smaniće se potencijal prinosa, upozoravaju. 

Izvor: JRC Mars

Stalni uslovi suše u regiji Magreba (severna Afrika) ozbiljno su uticali na potencijal prinosa. Hladni i vlažni uslovi duž italijanske obale Jadrana, u Grčkoj i Turskoj odložili su njihov razvoj, ali su povoljni za vlagu u zemljištu.

Višak padavina u evropskoj Rusiji je takođe povoljan za razvoj useva. 

Toplije nego inače

U periodu od 1. februara do 10. marta su u severnoj i centralnoj kao i istočnoj Evropi zabeleženi topliji uslovi nego inače, s temperaturnim anomalijama višim za 2°C do 4°C u odnosu na dugoročni prosek (LTA). 

U svom izveštaju najavljuju i ciklonski poremećaj preko jugoistočne Evrope i Egejskog mora kao i Pirinejskog poluostvra. 

Padavine se očekuju u velikim područjima jugoistočne Evrope, istočnog Sredozemlja i Crnog mora. Ova atmosferska cirkulacija će pogodovati prodoru hladnijeg vazduha preko istočne Evrope, istočnog Mediterana i Crnomorske regije. 

Šta li će biti s oziminama? (Foto: V.Stapić)

Dugoročna prognoza za naredne mesece (april, maj, i jun) ukazuje na vrlo verovatne toplije uslove nego inače i to u celoj Evropi.


Dokumenti


Tagovi

Stanje ozimina Suša Prognoza JRC Mars Vreme u Evropi Manjak padavina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u