• Uvozne carine
  • 10.07.2020. 07:30

Za kukuruz, sirak i raž trenutno nema uvoznih carina

Zbog naglog rasta cene kukuruza na svetskom tržištu, uvozne carine za njega, ali i za sirak i raž ponovo su postavljene na 0 evra po toni.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 216
  • 24
  • 0

Zbog naglog rasta cene kukuruza na svetskom tržištu, uvozne carine za ovu žitaricu, ali i za sirak te raž ponovno iznosi 0 evra po toni, odnosno nema carina pri uvozu, objavila je Evropska komisija uredbu koja je na snazi od 3. jula. 

Evropska komisija ažurirala uvozne carine za kukuruz, sirak i raž

Tarifa za ove tri žitarice ažurirana je tri puta u poslednja tri meseca. U početku je povećanje uvoznih carina bilo zbog pada američkih cena usled smanjene potražnje za bioetanolom u SAD-u. Kasnije, kada se situacija poboljšala, cene su ponovo počele da rastu te se od tada kontinuirano povećavaju, a carine smanjuju.

Prisetimo se, početkom maja i u vreme obilne ponude i niskih cena kukuruza širom sveta, uvozna carina za ove tri žitarice iznosila je 5,27 evra po toni. Ovim mehanizmom želelo se osigurati da evropski proizvođači ne budu u nepovoljnom položaju u tadašnjim tržišnim uslovima.

SAD očekuje manje prinosi dok se u EU povećavaju

Iako se početkom godine predviđala rekordna berba, sušno vreme takođe je uticalo na prinose kukuruza u SAD. Poslednji podaci USDA ukazuju na to da će prinos ipak biti smanjen za 45,4 miliona bušela (1.725.200 tona). 

S druge strane, u Evropskoj uniji očekuju se veća žetva nego što je to predviđeno.

Tako će prema poslednjem izveštaju prinosi umesto 65,5 biti 66,8 miliona tona, na šta je uticalo povoljno vreme i dovoljno vlage prilikom setve. Prošle sezone prinosi su iznosili 64,9 mil. tona. Takođe površine pod kukuruzom su se povećale sa 8,6 na 9,2 mil. hektara i to najviše u Francuskoj i Nemačkoj.


Tagovi

Carine Uvoz kukuruza Uvoz sirka Uvoz raži Cene SAD Evropska komisija Prinosi


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

A rekli su da su maske obavezne ;)