Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZZ "Matica" u Botošu
  • 28.04.2017. 12:00

Za potrebe "zelene energije" raž i sirak

Sve više meštana Botoša, pored tradicionalnih ratarskih kultura, proizvode i raž i sirak. Ove biljne vrste omogućavaju postrnu setvu i sirovina su za proizvodnju biomase i "zelene energije".

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.215
  • 158
  • 0

Botoš je davne 1945. godine dobio zemljoradničku zadrugu koja se zvala "1. oktobar". Osnovna delatnost joj je, duže od sedam decenija, bila proizvodnja poljoprivrednih proizvoda. Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka raspolagala je sa 1.700 hektara zemljišta i zapošljavala je više od 150 radnika.

Devedesetih godina ni ovu firmu ne zaobilaze različiti problemi. Stečaj je proglašen 2002. godine, a četiri godine kasnije desila se privatizacija.

Privatizacija donosi modernizaciju

Novi vlasnik u celosti je isplatio sve poverioce. Urađena je dokapitalizacija i reorganizacija kompanije. Tada je nastala "Mladost" d.o.o.

Jovan Filipović

"U dokapitalizaciju je uloženo milion evra, a još dva miliona potrošeno je na mehanizaciju. Za obnovu sistema za navodnjavanje, koji su bili u jako lošem stanju, uloženo je još oko 500.000 evra. Nisu bili u funkciji ni sistemi, ni kanali, ni pumpe za snabdevanje vodom. Sada je to sve u funkciji i sve je pod video nadzorom. Kada je firma privatizovana, ni jedan jedini traktor, niti bilo koja druga poljoprivredna mašina, nisi bili ovde. Objekti nisu bili za upotrebu", priča Jovan Filipović, direktor tehnike i proizvodnje u "Mladost" d.o.o. i tehnički direktor bioelektrane "Bioelektra".

Zelena energija

"Mladost" ima skoro 1.000 hektara oranica pod zalivnim sistemom. To je kompaniji omogućilo razvoj i širenje proizvodnje "zelene energije". Od 2009. godine značajan deo poslovanja bazira se na korišćenju biomase i postrne setve.

Kako se razvija proizvodnja, tako raste i broj poljoprivrednika sa kojima ova kompanija sarađuje. Sa kooperantima sarađuju isključivo preko povezane firme - ZZ "Matica" iz Botoša, kaže Filipović i dodaje:

"Ugovaramo proizvodnju, nabavku repromaterijala - semena, đubriva, zaštitnih sredstava. Zadruga otkupljuje od kooperanata useve, a onda bioelektrana to otkupljuje od ZZ 'Matica'. Prošle godine je petoro kooperanata predalo silažni kukuruz za potrebe elektrane. Ove sezone prvi put je sa kooperantima na 60 hektara ugovorena proizvodnja raži i sirka za potrebe bioelektrane. Poljoprivredne usluge pruža 'Mladost', jer poljoprivrednici nemaju mehanizaciju za skidanje silaže i za dopremanje do skladišta. Zadruga je opremljena kompletnom mehanizacijom. Imamo dva silažna kombajna. Tu je pet samoistovarnih prikolica. Imamo i traktore, žitne kombajne, sejalice.Sve je novo. Interesovanja za saradnju ima sve više".

Bioenergana

Proširenje skladišnih kapaciteta

Naš sagovornik kaže da je Botoš malo selo sa svega 2.000 stanovnika. Ipak, u ovom naseljenom mestu postoji nekoliko otkupnih mesta za ratarske kulture. Ova zadruga trenutno imamo 100 kooperanata sa kojima aktivno radi. Raspolažu i skladišnim prostorom.

"Imamo silose kapaciteta 2.000 tona, kao i podno skladište istog kapaciteta. Skladišni prostor za silažu je neograničen, jer je skladištimo na zemlji. Planiramo proširenje kapaciteta, izgradnju novih silosa. Kada će to biti realizovano zavisi od finansija, jer je reč o zaista velikim investicijama", kaže Filipović

Raž i sirak ponovo aktuelni

Pšenica, kukuruz i suncokret dominiraju botoškim atarom. Zbog potrebe bioenergane u setvenu strukturu su se vratile pomalo zaboravljeni, a nekada na ovim prostorima gajeni, raž i sirak. Ove biljke omogućavaju dve žetve. Raž se skida oko polovine maja, zemljište se odmah priprema i seje se silažni sirak.

Foto: Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

ZZ "Matica" Botoš Zelena energija Poljoprivrednih proizvoda Stečaj Privatizacija Modernizacija "Mladost"d.o.o. Mehanizacija Obnova Sistema za navodnjavanje Jovan Filipović Repromaterija Seme Hemija Đubrivo Raž Silažni


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]