Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećer
  • 11.04.2018. 14:15

Žabalj: Šećerana neće prerađivati repu ove jeseni

Umesto u Žablju, repa sa 12.000 do 15.000 hektara će se prerađivati u Crvenki.

Foto: Pixabay / fjLindsbe
  • 564
  • 42
  • 0

Šećerana iz Žablja ove sezone neće prerađivati šećernu repu, potvrđeno je Dnevniku. Kako je rekao portparol grčke kompanije Helenik šugar (Hellenic Sugar) Hristos Aleksopulos (Christos Alexopoulos), rod s ugovorenih 12.000 do 15.000 hektara će prerađivati šećerana u Crvenki.  Kao razlog navodi se liberalizacija tržišta šećera.

"Šećer je značajno pojeftinio, pa na Londonskoj berzi trenutno tona košta 347 dolara, što je znatno niža cena nego ranije, pa naša kompanija, koja je vlasnik dve srpske šećerane, u Žablju i u Crvenki, nema interes da prerađuje repu u obe fabrike, sve dok se situacija na tržištu ne popravi", rekao je Aleksopulos.

Otkup po 32 evrocenta siguran

Dodaje da je kompanija dala garancije proizvođačima da će okupljivati repu po 32 evrocenta, ali i da će se pratiti kretanja iz Londona, pa će se u zavisnosti od toga plaćati repa i više, ako šećer na berzi poskupi. Prošle godine je plaćano 40 evrocenti, ali je i šećer bio skuplji - oko 90 dinara za kilogram. Sada se može kupiti po ceni između 60 i 70 dinara.

Taksa na slatke napitke će uzdrmati industriju šećera

Aleksopulos navodi i da bi industrija šećera mogla da bude uzdrmana, jer će neke zemlje,među kojima i članice Evropske unije, posebnom taksom obuhvatiti osvežavajuće slatke napitke, kako bi  se sprečila gojaznost kod dece i druge bolesti: "Proizvođači napitaka će šećer koristiti minimalno, ili uopšte neće zaslađivati sokove, i to će dovesti do smanjenja potražnje za šećerom, pa će prerađivači šećerne repe biti oštećeni". Takse su za sada uveli Francuska, Norveška, Velika Britanija i Meksiko.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Hellenic Sugar Cena šećera Hristos Aleksopulos Liberalizacija tržišta šećera Takse Cena repe


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.