Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz kukuruza
  • 04.07.2015. 14:00

Zabeležen rekordan izvoz kukuruza!

Od oktobra prošle do maja ove godine Srbija je ostvarila rekordan izvoz kukuruza od 2,5 miliona tona.

Foto: depositphotos.com
  • 126
  • 6
  • 0

Srbija je od oktobra prošle do maja ove godine ostvarila rekordan izvoz kukuruza od 2,5 miliona tona, izjavio je danas Tanjugu direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

Očekuje se plasman više od 3 milona tona

Taj izvoz trenutno iznosi 2,7 miliona tona, a očekuje se da će do kraja ekonomske godine za kukuruz, odnosno do kraja septembra, na strana tržišta iz Srbije biti plasirano više od tri miliona tona te žitarice, kazao je Saković.

Dodao je još i da je prošlogodišnji rekordan rod kukuruza pretio da će napraviti probleme na tržištu zbog viškova, ali je zahvaljujući izvoznicima koji su od srpskog kukuruza napravili brend u svetu i doveli najveće svetske žitarske kompanije u našu zemlju, ostvaren rekordan izvoz.

"To je svakako pomoglo pre svega poljoprivrednim proizvođačima, jer je rešilo probleme skladištenja kukuruza u samoj berbi, ali i cenu kukuruza držalo na maksimalno mogućem nivou", istakao je Saković, i dodao kako je primetio da su proizvođači tim cenovnim nivoom nekada zadovoljni, a nekad ne, ali i zaključio da nije bilo izvoza, kukuruz ne bi imao ko da kupi i imali bismo ozbiljne probleme.

Foto: depositphotos.com; nabokv


Izvori

Tanjug


Tagovi

Izvoz kukuruza Žita Srbije Vukosav Saković Rekordan rod Problem skladištenja Cena kukuruza Berba