Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 28.09.2022. 09:10

Zahtevi za isplatu subvencija za suncokret od 14.10. do 14.11.

Javni poziv za predaju dokumentacije Upravi za agrarna plaćanja trebalo da se raspiše ove nedelje, a mogu je dostaviti proizvođači ili uljare kojima je prodat suncokret.

Foto: Đorđe Lalić
  • 4.438
  • 366
  • 1

Zahtevi za isplatu subvencija za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara po kilogramu, podnose se od 14. oktobra do 14. novembra, a novac za isplatu, kako je obećala država, obezbedjen je u tekućem budžetu, izjavio je za Betu predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.

Javni poziv za predaju dokumentacije Upravi za agrarna plaćanja trebalo da se raspiše ove nedelje, a mogu je dostaviti proizvođači ili uljare kojima je prodat suncokret.

"Kada smo protestovali, pre dva meseca, tražili smo od države da obezbedi minimalnu, garantovanu cenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu. Pošto su uljare pristale da plate oko 65 dinara država je trebalo da doplati još osam dinara, kako bi se dostigla tražena cena, ali ne znam kako su izračunali da treba da plate 7,8 dinara, tako da je minimalna cena 72,8 dinara. Mi smo pristali da je prihvatimo", rekao je Savić za ovu agenciju.

Koja je sada začkoljica?

Podsetio je da svake godine uljare ponude akontnu cenu koja nije konačna, a kasnije doplate po nekoliko dinara po kilogramu. Fabrike ulja su prošle godine, prema njegovim rečima, suncokret otkupljivale po 60-61 dinar po kilogramu i ove godine verovatno nisu računale da moraju da plate više jer su porasli troškovi proizvodnje. Savić je rekao da ostaje sumnja da li će država subvenciju isplatiti ove godine, iako je tako obećano, ili će taj dug preneti u sledeću godinu.

Moratorijum za kredite do 1. novembra, uskoro isplata premije za mleko?

Što se tiče moratorijuma na poljoprivredne kredite, kako Tanjug javlja, proizvođaci upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji otplaćuju poljoprivredne kredite, moći će do aprila da podnesu zahtev za moratorijum, to jest odlaganje otplate na period do 12 meseci.

Narodna banka Srbije će u toku oktobra doneti regulatornu odluku, a nakon toga će moći da se podnose zahtevi, naveli su iz ministarstva. Moratorijum se neće sprovoditi po automatizmu vec će zainteresovani poljoprivrednici podnositi pojedinačne zahteve.


Tagovi

Javni poziv Zahtev za subvencije Cena suncokreta Nedeljko Savić Moratorijum na kredite


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]