Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 20.09.2022. 10:30

Moratorijum za kredite do 1. novembra, uskoro isplata premije za mleko?

Kako kaže Đorđe Grujić, poljoprivrednika iz Srbobrana i jednog od organizatora protesta, nezvanične informacije su da sada treba da se isplaćuje premija za drugi kvartal godine premije za mleko - traženih 15 dinara po litru.

Foto: Nedeljko Savić (ilustracija)
  • 4.374
  • 316
  • 0

Od masovnih protesta ratara širom Srbije prošlo je malo manje od mesec i po dana, pa iako mehanizacije više nema na ulicama i mostovima, aktivno se radilo na iznalaženju rešenja za ispunjenje traženih zahteva: tehnička Vlada sa svoje strane - datim predlozima i uredbama, poljoprivrednici svojom upornošću.

Podsetimo, pregovori između nadležnih u državnim institucijama i ratara završili su se sa predloženom cenom suncokreta od 73 dinara po kilogramu, posticajem za gorivo od 20 dinara po litru za 50 litara po hektaru, moratorijumom na otplatu kredita do jedne godine, dok bi premija za mleko bila 15 dinara za, navodno, dva kvartala. O ostalim zahtevima bi se tek razgovaralo.

Očekuje se uredba u drugoj polovini oktobra

Kako za Agroklub kaže Đorđe Grujića, poljoprivrednika iz Srbobrana i jednog od organizatora protesta, nezvanične informacije su da sada treba da se isplaćuje premija za drugi kvartal godine premije za mleko - pomenutih 15 dinara, ali "ništa još konkretno nije rešeno".

"Što se tiče moratorijuma, juče nekih pola sata po završetku sastanka u Narodnoj banci Srbije, su me pozvali sekretari ministarstva poljoprivrede. Doneta je odluka da će definitivno biti donesen moratorijum, koji će stupiti na snagu između 15. oktobra do 1. novembra. Postavio sam pitanje, šta će biti sa ljudima kojima valuta dospeva do 15. oktobra, s obzirom da je već kraj godine. Ostalo je da mi danas provere i jave", kaže Grujić i dodaje da će najverovatnije imati mogućnost prolongiranja od mesec dana.

Đorđe Grujić na protestima ovog avgusta ispred Vlade Vojvodine (foto: J. Kuzmić)

"Dakle, da neko ne uplaćuje, ako mu dospeva, na primer, 28. septembra, zaostalo dugovanje, nego da prolongira tih mesec dana i uđe u sistem moratorijuma."

Ono što je važno istaknuti, napomenuo je, banke će dati mogućnost i prevremene otplate bez dodatnih troškova.

Problem akontnih cena suncokreta

Poslednji izveštaj Produktne berze prikazao je cenu suncokreta od 67,11 din/kg bez PDV-a, dok su pojedini otkupljivači tokom i posle žetve nudili i manje, što je daleko od "dogovorene". 

"Cena još nije formirana definitivno. Garantova cena će biti 73 dinara uz predaju dokumentacije u najbliže trezore, ali to su neke nezvanične informacije. Tu je nastao problem kod akontnih cena koje su se kretale od 55 od šestdeset i nekog dinara", kaže naš sagovornik.

Šta je sadržaj Uredbi koje se odnose na proizvođače suncokreta?

Podsetimo, ranije su donete dve uredbe koje uređuju ovo pitanje; finansijska podrška za poljoprivrednog proizvođača biće do 7,8 dinara po kilogramu ove uljarice, a najviše za 200 tona. Pravo na podršku ostvaruje se podnošenjem zahteva u skladu sa javnim pozivom koji raspisuje Uprava. Takođe, ograničava se razlika u otkupnoj ceni ovogodišnjeg roda na maksimalni iznos od 2,60 dinara sa porezom na dodatu vrednost po kilogramu.

Gorivo, novo ministarstvo i potencijalni protesti?

Prema rečima Grujića, očekuje se promena kompletnog rukovodstva trenutnog ministarstva sa ministrom Nedimovićem, pa je za narednu godinu ostavljeno rešavanje pitanja viših subvencija.

"To više 'igramo' na narednu godinu i formiranje radnih grupa od predstavnika poljoprivrednika koji će imati informacija o svakom sastanku i okupljanju na svakom sastanku, da vidimo koliko ćemo moći da izguramo. Za ovu godinu ostalo je još da vidimo da li možemo da se izborimo za taj dizel, da nam se omogući do naredne agrarne godine."

Subotički ratari: Ako se ništa ne preduzme, vraćamo se na ulice

U pitanju je 80 litara sa 20 odsto jeftinijeg goriva na agro kartice NIS-ovim pumpi. Ipak, još uvek se razmišlja o nastavku započetih protesta.

"Ako bude ove godine, to će biti okupljanje bez poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade Srbije, po završtetku jesenjih poslova", rekao je Grujić za naš portal i najavio da će se za proleće planirati nešto ozbiljnije, što zavisi od novog rukovodstva ministarstva nove Vlade.


Tagovi

Moratorijum Subvencije Đorđe Grujić Cena suncokreta Premija za mleko Dizel gorivo Zahtevi poljoprivrendika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...