Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 16.07.2015. 12:00

Zaostaje žetva u Rusiji - prednost EU žitaricama!

Suvo i toplo vreme ubrzalo je žetvu u Francuskoj. Kukuruz je, ipak, najviše pogođen visokom temperaturom jer je u najosetljivijoj fazi razvoja. Sve manje useva je u dobrom stanju kako se toplotni udar u Evropskoj uniji nastavlja. U Kanadi je stanje još gore zbog natprosečnih temperatura. U Rusiji žetva zaostaje, a to će dati prednost EU. Nesigurnost Grčke u evrozoni unosi nemir u strana finansijska tržišta.

Foto: depositphotos.com,
  • 131
  • 9
  • 0

Suvo i toplo vreme ubrzalo je žetvu u Francuskoj. Kukuruz je, ipak, najviše pogođen visokom temperaturom jer je u najosetljivijoj fazi razvoja. Sve manje useva je u dobrom stanju kako se toplotni udar u Evropskoj uniji nastavlja. U Kanadi je stanje još gore zbog natprosečnih temperatura. U Rusiji žetva zaostaje, a to će dati prednost EU.

Kvalitet ozime tvrde crvene pšenice u SAD-u polako se oporavlja s napretkom žetve prema severu, ali je pod znakom pitanja kvalitet meke crvene pšenice. Nesigurnost Grčke u evrozoni unosi nemir u strana finansijska tržišta, a monsuni u Indiji utiču dobro na setvu uljarica. Zbog suše u Nemačkoj smanjuju se procene roda uljane repice, a brazilska soja nalazi svoje mesto pod suncem.

Poranila francuska žetva

Francuska žetva biće najranija još od 2011. godine, a njen napredak podstiče suvo i toplo vreme. Krajem juna, procenjeno je da je 47 % ozimog ječma požnjeveno (naspram 34 % prošle godine u to vreme), zajedno s 3 % pšenice i 1 % prolećnog ječma. Stanje francuskih useva je krajem prošlog meseca pogoršano zbog velikih vrućina. Pad količine useva pšenice (- 3 %) koji su u dobrom / odličnom stanju pratio je i prolećni ječam (- 6 %), kukuruz (- 2 %), iako je opšte stanje ostalo zadovoljavajuće. Velike promene temperatura najviše su pogodile kukuruz jer je upravo ta žitarica sada u najosetljivijoj fazi, naročito u južnim provincijama.

U Saskačevanu, kanadskoj provinciji poznatoj po pšenici, stanje useva se pogoršava. 52 % useva prolećne pšenice bilo je u dobrom / odličnom stanju, za razliku od 69 % koliko ih je bilo prošle godine. Za uljanu repicu, samo 46 % useva zadovoljava standarde. U Rusiji i Ukrajini kasni žetva koja je prošle godine u ovo vreme bila u punom jeku. To bi moglo da uspori dotok žitarica na tržište.

Nakon sušne nedelje, američka žetva ponovo hvata dobar korak. Iako je zasada standard ozime crvene tvrde pšenice (HRW, hard red winter) nešto niži nego 2014. godine, kvalitet se povećava sa napretkom žetve prema severu Sjedinjenih Američkih Država gde nije bilo toliko suše. Pod znakom pitanja je kvalitet meke crvene pšenice jer kiša i dalje odlaže napredak žetve.

Počela prodaja brazilske soje

Izveštaji USDA procenjuju da je područje pod sojom u SAD-u za 1,7 % iznad lanjskog rekorda. Međutim, to ne mora da bude slučaj jer vremenske neprilike sada ometaju setvu. Zbog suše u Evropskoj uniji, naročito Nemačkoj, procene za uljanu repicu su pale za 0,5 Mt, na 21,8 Mt (24,3 Mt u sezoni 2014/15). Prodaja brazilske soje iz sezone 2015/16 povećana je u junu na 17 % (za razliku od 6 %-tne prodaje u maju). Više globalne cene zajedno sa slabljenjem reala, glavna su sila za povećanje prodaje.

U Indiji, zahvaljujući monsunskim kišama, napreduje setva uljarica. Do početka jula posejano je 7,4 Mha u poređenju sa samo 1,47 Mha prošle godine. Informa Economics su smanjili prognoze za američku proizvodnju soje, u sezoni 2015/16, za 1,7 Mt na 103,6 Mt. Iako su povećali procenu prosečnih prinosa za soju, smanjeno je područje pod tom uljaricom. 8 Mha površina u Kanadi zasejano je uljanom repicom. To je 2,4 % manje od prošlogodišnjeg područja pod repicom, ali 2,6 % iznad (0,2 Mha) procene u maju.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @conceptv


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Pšenica Uljana repica Kukuruz Suša Cene Rusija Nemačka SAD Kanada Visoke temperature Indija Ukrajina Brazilska soja Crvena tvrda pšenica Monsuni Francuska žetva Meka crvena pšenica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."