Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF Srbija
  • 04.05.2017. 14:30

Zaštita soje od korova, bolesti i štetočina

Corum® je postao neprikosnoveni lider kada je suzbijanje korova u pitanju. S pravom, zato što je stvorena najpotpunija kombinacija za suzbijanje i najtvrdokornijih širokolisnih korova kao i nekih uskolisnih korova u soji.

Foto: BASF Srbija
  • 2.766
  • 275
  • 0

Soja, kao jedna od najrentabilnijih kultura u Srbiji zaslužuje i našu i vašu pažnju, kako bi vam preneli iskustva, kao i potencijalne probleme koji nas dočekuju iz godine u godinu.

Kao kultura soja se u Srbiji gaji na nešto više od cca 180 000 ha te smo došli u sam vrh proizvođača soje u Evropi. Setićemo se svi 2012. godine koja je bila godina minimuma kada je prinos u pitanju, a setićemo se 2014. godine pa i 2016. godine koje su bile godine maksimuma kada je prinos u pitanju.

Corum® za zaštitu soje od korova

BASF, je svetski poznata kompanija kojoj je stalo da proizvođači budu uspešni i zadovoljni farmeri, zato ćemo se osvrnuti na stvari koje smo promenili u tehnologiji proizvodnje soje. Sve je krenulo 2014. godine kada je BASF na tržište doneo jedan od najjačih herbicida za suzbijanje širokolisnih korova kao i nekih uskolisnih korova u soji posle nicanja soje i korova - tzv. postem tretman.

Soja u fazi nicanja

Od tada do sada Corum® je postao neprikosnoveni lider kada je suzbijanje korova u pitanju. S pravom, zato što je stvorena najpotpunija kombinacija za suzbijanje i najtvrdokornijih širokolisnih korova kao i nekih uskolisnih korova u soji. Corum® kao takav predstavlja osnovu za suzbijanje korova sa već poznatim dozama: 1,8 l Corum® +1 l Dash® (okvašivača).

  • Odnosno prvi put Corum® bi trebalo upotrebiti kada su korovi u fazi kotiledona do prva dva lista u količini od 0,9 l Coruma® i 0,5 l Dash®.
  • Drugi put, Corum® se upotrebljava posle 10-ak dana nakon prvog tretmana, odnosno kada nam niče drugi talas korova, sa dozom 0,9 l Corum® + 0,5 l Dash®.

Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju je vreme tretiranja kao i vreme koje se očekuje narednih dana po obavljenom tretmanu, jer ukoliko dođe do zahlađenja ili ukoliko radimo sa Corum®-om kada je temperatura ispod 12 stepeni, postoji mogućnost da preparat nema zadovoljavajuće delovanje.

Najbolji tretman semena soje

Od 2016. godine BASF je na tržište uveo i dva proizvoda Hi Stick® i Hi Coat® Super kao rešenja za tretman semena soje. Naime, i prvi i drugi proizvod su na bazi Bradyrhizobium japonicum, ali im se koncentracija i primena znatno razlikuje.

  • Hi Stick® je proizvod koji je namenjen isključivo poljoprivrednim proizvođačima i u njemu ima 4 x 109 živih ćelija/g supstrata, koji se primenjuje tretmanom na seme u količini od 400 g na hektarsku dozu semena neposredno pre setve soje.
  • Hi Coat® Super je proizvod koji je namenjen za tretman semena u doradnim centrima prilikom pakovanja semena, te se sa njim mora rukovati profesionalno. U njemu se nalazi preko 1x1010 živih ćelija/g kocentrata, te se može naneti na seme do 3 meseca pre same setve. Po nicanju, na semenu se formira minimum 105 živih ćelija po jednom zrnu semena soje. Naravno, što je više bakterija na korenu, to je više fiksiranog azota iz vazduha.

AgCelence tehnologija - odgovor na klimatske promene

Sa promenama klime čiji smo svedoci, dešavaju nam se veliki problemi u proizvodnji, jer priroda ne spava, naprotiv sve je razigranija. BASF, je kompanija koja prati klimatske promene, i koja teži da napravi oruđa koja će smanjiti efekte klimatskih promena. Zbog toga se pre par godina pojavila AgCelence tehnologija kao odgovor na klimatske promene, odnosno kao oruđe da se naše biljke brže prilagode zadatim situacijama.

AgCelence tehnologija kao odgovor na klimatske promene

Kada kažemo klimatske promene mislimo i na jako kišne godine i na jako sušne godine. U čemu je razlika? Kada imamo godinu sa puno padavina onda nam se na soji javljaju bolesti, pre svega plamenjača (Perenospora manshurica), bakterioze, bela trulež (Sclerotinia sclerotiorum). Ove godine smo u saradnji sa Agroprotektom iz Sombora napravili ogled kada je suzbijanje bolesti soje u pitanju. Naravno koristili smo kombinacije fungicida koje su registrovane u Evropskoj Uniji za tu namenu a gledajući na našu budućnost. Rezultati koji su postignuti na ovom ogledu su za ozbiljno razmišljanje kada je reč o povećanju prinosa soje.

Sušna godina donosi problem sa grinjama

Kada imamo sušnu godinu nemamo velikih problema sa bolestima, ali imamo sa grinjama. Setićemo se i 2015. godine kada su grinje napravile jako velike štete i to ne samo po uvratinama. Kakav je problem grinja to se i pokazalo u pomenutoj godini, jer kada smo mislili da su naši poslovi u ataru gotovi pojavila se grinja koja nam je pokazala da prava borba tek sledi.

Reč je o koprivinoj grinji (Tetranichus urticae), organizmu koji se vidi tek pod uveličanjem od min 20 puta, te su naši poljoprivredni proizvođači kasno uočili da uopšte imaju problem. Pri tom, ako se grinja ne suzbija može imati i do 10 generacija u toku godine. Ali jednostavno problem je postojao i svi koji su prepustili slučaju nisu mogli da očekuju visoke prinose. Jer u poslednjim stadijumima napada dolazi do potpune defolijacije, te biljka nema snage da više stvara i naliva mahune i dolazimo do problema. Na nekim drugim kontinentima gde je proizvodnja soje jako rasprostranjena BASF ima registrovan akaricid Masai® kao jedno od rešenja za ovaj problem.

Jedno je sigurno sa povećanjem intenzivnosti proizvodnje, kao i gajenjem soje u monokulturi dolaziće nam sve više problema koje ćemo morati rešavati na vreme. Jer, priroda ide uvek korak ispred nas i naš zadatak je da joj se prilagođavamo na što bezbolniji i što brži način.

Za više informacija o svim preparatima i tehnologijama obratite se BASF stručnom timu na jedan od dole navedenih kontakata!
Foto: BASF Srbija


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

BASF BASF Srbija Corum Soja Herbicid Širokolisni korovi Dash Hi Stick Hi Coat AgCelence tehnologija Grinje Masai


Partner

BASF Srbija d.o.o.

Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: + 381 (0) 11 30 93 400, e-mail: gordana.sucevic@partners.basf.com web: http://www.agro.basf.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta