Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prskanje "na crno"
  • 02.05.2018. 12:00

Zaštita useva - ne treba čekati sa tretiranjem zemljišta

"Poljoprivrednici ne smeju da čekaju. Dok jedni seju, druga ekipa već treba da se priprema za prskanje", kaže savetodavac u PSS Pančevo Bogdan Garalejić.

Foto: Pixabay / oxi-roxy
  • 1.922
  • 95
  • 0

Oni ratari koji su obavili setvu, suočavaju se sa brzim nicanjem i klijanjem useva, a sve zbog neouobičajeno visokih temperatura. Međutim, neki od njih su predsetvenu pripremu obavili germinatorima, dublje od setvenog sloja, a pri tom se podizala i velika prašina, zbog čega će se zemljište brže isušiti.

"Zemljište se brže prosušilo na višim nadmorskim visinama sa oboda Delibladske peščare, na Telečkoj visoravni i na peskovitim zemljištima i tu je čudno zašto su poneki poljoprivrednici čekali sa setvom",  rekao je za RTV savetodavac u PSS Pančevo Bogdan Garalejić.

Prskanje "na crno" je kritično

Posebno je upozorio da je potreban oprez sa upotrebom herbicida pre nicanja, odnosno od sedam do 10 dana nakon setve: "Zaštitu posle setve, a pre nicanja zovemo prskanje 'na crno' i ona, naročito kod suncokreta, može da bude kritična. Poljoprivrednici ne smeju da čekaju. Dok jedni seju, druga ekipa već treba da se priprema za prskanje. U kosultaciji sa iskusnim zaštitarima, poljoprivrednici bi trebalo da odluče da li da tretman obave naručenim pesticidima ili da se prilagode uslovima na parceli".

Ratari gotovo neprekidno na terenu

Visoke temperature još uvek ne utiču negativno na biljke koje klijaju i niču, ali ratari su gotovo neprekidno na terenu. Nebojša Radić, ratar i stočar, potvrđuje da su usevi nikli veoma brzo i kaže da je soju već prskao dva puta: "Split sistem iz dva puta po pola doze, plus protiv sirka. Kukuruz koji nije zaštićen insekticidim napala je pipa, pa sam ga spasavao decisom".


Izvori

RTV


Tagovi

Bogdan Garalejić Nebojša Radić Setva 2018 Prskanje useva Prskanje na crno Banat Bačka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.