Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košenje lucerke
  • 09.04.2016. 15:00

Zašto je važan prvi otkos lucerke?

Da bi se postigao željeni učinak iskorišćavanja kvalitetnog odnosa proteina i energetske vrednosti lucerke potrebno je obratiti pažnju na vreme košenja biljke. Naročito je važan prvi otkos, te način spremanja zelene mase za silažu ili suvu voluminoznu krmu - seno.

  • 4.232
  • 378
  • 0

Većina farmera, naročito oni koji se bave gajenjem muznih krava i proizvodnjom mleka, u formiranju i setvi TDS-a (travno-detelinskih smeša) posebnu pažnju posvećuju lucerki (lat. Medicago sativa L). Ona ima izuzetno važnu ulogu u ukupnoj proizvodnji mleka.

Nezamisliva su imanja koja proizvode sopstvenu stočnu hranu bez posejanih površina pod lucerkom, sedmakinjom ili kako je mnogi nazivaju - kraljicom krmnog bilja zbog izuzetno kvalitetnih nutritivnih karakteristika i povoljnog uticaja na proizvodnju mleka. Da bi se postigao željeni učinak iskorišćavanja kvalitetnog odnosa proteina i energetske vrednosti lucerke potrebno je obratiti pažnju na vreme košenja biljke. Naročito je važan prvi otkos, te način spremanja zelene mase za silažu ili suvu voluminoznu krmu - seno. Pravilna prolećna ili jesenja setva lucerke, uz prvi pravovremeni otkos, daju znatno veće godišnje prinose zelene mase ili sena.

Prvi otkos za kvalitetan balans hraniva i prinosa

Pri spremanju kvalitetne stočne krme prvi korak je izbor vremena kosidbe, naročito prvog otkosa koji donosi najveći prinos kvalitetne krme u obliku zelene mase ili sena. Važno je znati da pravovremeno košenje donosi dobar balans iskoristivosti hraniva pre svega sirovog proteina za proizvodnju mleka i energije za osnovne potrebe organizma. Što ranije kosimo TDS-e u krmi dobijamo više svarljivih belančevina i visok sadržaj mineralnih materija važnih za razvoj kostiju i tkiva.

Prvim otkosom diktiramo broj i vreme narednih košenja u godini. Kada je o lucerki reč, od vremena setve zavisi i broj otkosa koji se kreću 2-3 u prvoj godini, kada lucerka razvija svoj koren. Već u narednim godinama broj košenja se povećava. Svaki farmer, tokom proleća, postavlja sebi glavno pitanje: kako prepoznati pravi period i kada obaviti prvo košenje lucerke !?

Kositi lucerku u fazi početka cvetanja

Većina farmera pravi početničke greške pri košenju lucerke. Akcenat stavljaju na količinu prinosa, a ne na kvalitet pokošene lucerke. Kasnijom kosidbom dobija se veći prinos, više sena, ali slabog kvaliteta. Poenta nije u količini već u kvalitetu. Svaki dan kašnjenja kosidbe znači pogoršanje kvaliteta lucerke. Smanjuje se količina lako svarljivih materija a hranljiva vrednost opada. Takođe, jedan vrlo čest slučaj je i to da je prvo košenje obavljeno pre vremena. To se dešava u proleće, kada stočne hrane nema dovoljno, ili ako nismo nikako posejali ozimu stočnu krmu, pa se lucerka kosi za zelenu masu pre cvetanja. Dakle, važno je lucerku prvi put pokositi kada je u punom cvetu. Ovo važi za lucerišta u prvoj godini, dok je kasnije, u narednim godinama ovu biljku najbolje kositi u fazi početka cvetanja da bi se dobili željeni efekti u ishrani goveda.

Kako prepoznati period za prvi otkos

Vremenski uslovi diktiraju vreme košenja, odnosno vreme prvog otkosa. Godina lucerišta je takođe važna jer je lucerka, u drugoj i trećoj godini, bujnija i ranije dospeva za kosidbu. Za pravilan izbor vremena košenja nema fiksnog datuma. Zato je neophodno praćenje vremenskih uslova, fiziološke i morfološke karakteristike biljke. Optimalnim balansiranjem tih komponenti dolazimo do pravovremenog prvog košenja. Farmer u obzir uzima godinu i period setve, izgled biljke, vremenske uslove tih i proteklih dana, vreme karence, ukoliko su korišćeni insekticidi ili neka druga zaštitna sredstva i uz procenu planira prvi otkos.

S obzirom na to da je protekla zima bila izuzetno blaga, sa dužim toplim i sunčanim periodima, u februaru i krajem marta, prvo košenje može se očekivati već početkom maja ili prve sedmice tog meseca. Kosidba u početku cvetanja daje maksimalan prinos i kvalitet krme, te pozitivno utiče na korenski sistem, tako da bi drugi otkos već bio spreman za 40-45 dana posle toga.

Foto:bigstockphotos.com;ahavelaar


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Tagovi

Setva Stočna hrana TDS Prinos Cvatnja Goveda Proleće Uslovi Otkos Kvalitet Farmer Hraniva Lucerka Seno Vreme košnje Maj


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.