Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 20.07.2018. 14:40

Zatišje u trgovanju pšenicom i pad cene kukuruza

Na "Produktnoj berzi" je ove sedmice zabeležen slab promet poljoprivrednih proizvoda. Pšenicom i sojom se nije trgovalo, a cena kukuruza i dalje pada.

Foto: Flickr / Sunset Alliance
  • 520
  • 27
  • 0

Nedelja za nama beleži negativne cenovne trendove. Cena kukuruza je zabeležila značajan pad. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 734 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 12.776.830 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je veći za 4,16%, dok je novčana vrednost prometovane robe niža za 23%.

Zatišje u trgovanju pšenicom

Pšenica ove nedelje beleži odsustvo trgovanja, završetak žetve doneo je zatišje u trgovanju na organizovanom robno berzanskom tržištu. Otkup pšenice roda 2018. godine, po ceni od 18 din/kg sa PDV-om, od strane Republičke direkcije za robne rezerve i dalje je u toku. Svi zainteresovani za otkup pšenice i dalje mogu aplicirati za prodaju elektronskim putem preko "Produktne berze"

Cena kukuruza 16,80 din/kg bez PDV-a

Ove sedmice cena kukuruza je u značajnom padu. Žutim zrnom se trgovalo u cenovnom opsegu 15,50 - 16,00 din/kg bez PDV-a, a nedelju pre toga kukuruzom se trgovalo po 16,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 15,81 din/kg (17,38 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni pad od 5,91% u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Stao i promet soje

Soja kao i pšenica beleži odsustvo u trgovanju. Ponude soje po 39,50 din/kg bez PDV-a, nisu pronalazile svoje kupce. Ove nerealizovane ponude soje ukazuju na dalji pad cena ove uljarice. Raž je trgovana po jedinstvenoj ceni od 15,70 din/kg bez PDV-a (17,27 din/kg sa PDV-om).

Pad PRODEX-a za 4,33 procentnih poena

Berzanski index PRODEX je na dan 19.07.2018. godine bio na nivou od 199,61 indeksnih poena, što predstavlja pad  za 4,33 procentnih poena u odnosu na prethodnu nedelju.

Kakvo je stanje na berzama u Evropi i svetu?

U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je pojeftinio 0,66%. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,58%, a kukuruz je poskupeo 2,37%. Očekivani slabiji rod pšenice na severu EU uticao je na kretanje cene.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (septembarski fjučers) je poskupela 4,52%, a kukuruz (septembarski fjučers) je poskupeo 4,39%. Na cenu pšenice, i pored dobrog roda ozime pšenice u SAD, uticao je pad proizvodnje pšenice izvan SAD. Na cenu kukuruza su uticale dobre nedeljne izvozne prodaje. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (avgustovski fjučers) je poskupela 1,93%, a sojina sačma (avgustovski fjučerst) je pojeftinila 1,38%. Na cenu soje i dalje najviše utiče neizvesnost zbog trgovinskih tenzija između Kine i SAD.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Žitarice Uljarice Trgovina Novi Sad Kukuruz Pšenica Soja Raž


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/