Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemlje
  • 08.03.2022. 18:00

Zatvaranje brazde čuva vlagu u zemljištu - kada je pravi moment?

Temperature vazduha su sve veće, a uz kombinaciju s prolećnim vetrovima dolazi do brzog isušivanja zemljišta. Obradom brazde prekida se gubitak vlage isparavanjem.

Foto: Depositphotos/tpzijl
  • 2.763
  • 255
  • 0

Proleće je vreme kada je potrebno što pre zatvoriti brazde na oranim parcelama. Temperature vazduha su sve veće, a uz kombinaciju s prolećnim vetrovima dolazi do brzog isušivanja zemljišta. Obradom brazde prekida se gubitak vlage isparavanjem, odnosno kapilarno kretanje vode što će biti posebno važno ovoga proleća zbog već najavljene suše

Kako odrediti pravi moment? 

Kod izvođenja ove poljoprivredne aktivnosti neophodno je proceniti pravi moment. Ulaskom u prevlažnu parcelu dolazi do zbijanja zemljišta i kvarenja njegove strukture. Nije dobro predugo čekati zbog isušivanja brazde. Najbolji pokazatelj optimalnog trenutka je da se njeni vrhovi prosuše i postanu svetliji, ali su još uvek vlažni, nisu sasušeni.

Od poljoprivredne mehanizacije za ovu aktivnost je najbolje koristiti drljaču ili setvospremač. Kada nameravamo da odradimo predsetvenu pripremu zemljišta, brazda se zatvara plitko, ne ide se dublje od dva do tri centimetra.

Upotreba tanjirača dovodi do preduboke obrade. Njihova dubina rada zna da bude i preko 10 cm što rezultira isušivanjem u tom sloju i slabijim nicanjem posejanog semena. Tanjiranje parcele ne sme da bude poslednja obrada zemljišta.

Potrebna mehanizacija

Kakvo ćemo oruđe koristiti za zatvaranje brazde zavisi od kvaliteta zemljišta, količine padavina i radnih tela.

Drljača je poljoprivredno oruđe koje se koristi za ravnjanje površine posle oranja, uništavanje izniklog korova, usitnjavanje i razbijanje pokorice. Postoje različita radnja tela, ali im je funkcija ista. Dubina rada može biti od dva do 10 cm što zavisi od tipa drljače. Od izuzetne važnosti je kada obavljamo drljanje.

Brazda se zatvara plitko (Foto: Depositphotos/vinigret)

Osim što čuva vlagu, ova aktivnost će podstaknuti nicanje krova koji možemo da uklonimo tokom predsetvene pripreme. Prozračuje zemljište, razbija krtičnjake, uklanja i razbija busenove. Može pomoći kod rasturanja stajnjaka.

Lažna setva umesto herbicida: kada i kako se obavlja?

Zajedno sa drljačom se često koriste valjci koji dodatno ravnaju i usitnjavaju zemlju. Kada istovremeno radimo zatvaranje brazde i pripremu zemlje za setvu najbolje je upotrebiti setvospremače. Radni organi ovog oruđa su perasti i mogu biti uski, široki i pojačani. Najčešće se kombinuju sa zvezdastim valjkom kako bi se što bolje razbile grudve, izravnala površina i obrazovala fina "posteljica za seme". Kada se na prednjem delu kombinuje sa daskom, čiju visinu možemo podešavati, zatvara brazdu.

Valjci mogu biti različiti, a od izbora radnih tela (ravna, zvezdasta i druga) zavisi i krajnji rezultat. Kada je zemlja vlažna, ne treba koristiti valjke jer će je dodatno zbiti i zagladiti. Sastavni su deo kombinovanih oruđa. Njihova osnovna namena je da ravnaju površinski sloj, zatvaraju vodne kapilare i smanjuju isparavanje.

Šinju, dasku ili ravnjaču je bolje koristiti za zatvaranje brazde u područjima sa manje padavina. Kada je u pitanju glinasta, ilovasta i vlažna zemlja njena upotreba bi formirala zaglađen površinski sloj u formi pokorice što nije pogodno za setvu.


Tagovi

Predsetvena obrada Zemljište Brazda Zatvaranje brazde Drljača Setvospremač Kada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.