Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savet stručnjaka
  • 20.12.2016. 13:30

Zatvaranje jesenje brazde čuva vlagu u zemljištu

Pred zimsko mirovanje potrebno je odmah posle oranja uraditi zatvaranje zimske brazde.

  • 7.420
  • 833
  • 0

Iako je sredina decembra, osnovna obrada zemljišta, oranje na mnogim parcelama još uvek nije završena. Ovaj posao trebalo bi završiti dok još vremenski uslovi to dozvoljavaju, pre pojave jačih mrazeva, savetuju stručnjaci i napominju da je jesenje oranje prvi korak prepreme zemljišta za setvu prolećnih biljnih vrsta.

Mnogi zaboravljaju značaj zatvaranja brazde

"Posle osnovne obrada zemljišta oranjem neophodno je sprovesti još jednu meru koju poljoprivredni proizvođači veoma retko primenjuju. Naime, posle oranja potrebno je uraditi zatvaranje zimske brazde. Zatvaranje zimske brazde potrebno je obaviti na dubinu tri do pet centimetara, Cilj zatvaranja zimske brazde jeste da se zemljište zatvori i poravna da bi se omogućila veća akumulacija vlage u zemljštu koja može imati veliki značaj za biljke naredne vegetacije", ističe Anka Kačarevič iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe Padinska Skela.

Dovoljna količina vlage u zemljištu neophodna je za razvoj biljaka naredne vegetacije, a niko ne može da predvidi, pa ni poljoprivredni proizvođači kakve će vremenske prilike biti sledeće godine.

Za zatvaranje koristiti drljaču ili gruber

Najčešća greška pri zatvaranju zimske brazde dešava se jer poljoprivrednici koriste klasične tanjirače koje rade na većoj dubini nego na potrebnih tri do pet centimetra. Ako se uz primenu tanjirače zatvaranje brazde obavlja u proleće pred samu setvu pravi se još veća greška. Kasno zatvaranje brazde u proleće može negativno uticati na kasnije klijanje posejanog semena. Stoga je bitno pravovremeno uraditi zatvaranje brazde.

"Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da posle osnovne obrade, dok zemljišni uslovi to dozvoljavaju urade zatvaranje zimske brazde. U zavisnosti od toga kojom mehanizacijom raspolažu, najbolje bi bilo zatvaranje brazde uraditi drljačom ili gruberom. Ukoliko u određenom periodu ne mogu ući u njive, potrebno je da prate vremenske prilike i zatvaranje brazde urade u adekvatnom roku" savetuje Anka Kačarević.

Zatvaranje zimske brazde olakšava i predsetvenu pripremu u proleće, jer se ovom merom postiže ravnanje zemljišta.

Foto:pixabay.com


Tagovi

Ratarstvo Oranje Brazde Zatvaranje zimske brazde Oranice Tanjirača Drljača PSSS Padinska Skela


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!