Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miscanthus giganteus
  • 02.05.2016. 11:30

Završena kosidba ekološkog Miskantusa

Ovih dana završena je kosidba Miskantusa. To je, kako mnogi tvrde, biljka budućnosti, jer svetska industrija traži nove izvore energije.

  • 4.151
  • 737
  • 0

Ovih dana završena je kosidba Miskantusa (lat. Miscanthus giganteus). To je, kako mnogi tvrde, biljka budućnosti, jer svetska industrija traži nove izvore energije. Sve je veća potreba za biljnim gorivom koje bi jednog dana zamenilo fosilne izvore energije poput uglja, nafte ili zemnog gasa.

Energetska biljka mora da ispuni nekoliko uslova. Mora brzo da raste, ne sme previše da isušuje zemljište, a treba da bude upotrebljiva za različite svrhe. Najbolji primer je upravo sorta trske Miscanthus giganteus, a povoljan uticaj te biljke na okolinu istaknut je kao jedan od glavnih razloga za njeno ekološko gajenje, budući da je upotreba pesticida, herbicida i drugih zaštitnih sredstava gotovo zanemarljiva.

Miscanthus giganteus u 2. godini proizvodnje

Prinos biomase i do 25 t/ha

Miskantus se koristi u Austriji, gde je zasađeno 6.000 ha, u Francuskoj 20.000 ha, u Engleskoj 60.000 ha, a u Nemačkoj 40.000 ha. Dobijanje etanola iz Miskantusa je 2,5 puta veće nego iz kukuruza uz istu količinu sirovine. Hranljive materije biljka crpi iz dubljih slojeva zemlje jer koren prodire u dubinu i do 3 metra. Njegove sadnice mogu da se razmnožavaju isključivo u laboratoriji "in-vitro". Razlog za to je neplodnost same biljke.

Za žetvu Miskantusa mogu da se koriste tehnike koje se primenjuju i za druge kulture. Miskantus dostiže visinu od 2,5-3,5 m, a godišnji prinos biomase je 20-25 tona suve materije po hektaru.

Žetvu Miskantusa treba obaviti nakon sazrevanja useva, kada je sadržaj vlage najniži, odnosno pre početka novog ciklusa rasta u proleće naredne godine. Važno je da usev bude zreo, tako da ima dovoljno rezervnih hraniva u rizomima radi preživljavanja zime i početka rasta. Tokom tog perioda vlažnost stabljike bi trebala da bude ispod 15% što je vrlo nizak nivo u poređenju s nivoom vlažnosti klasičnog energenta od 40-50%, pa omogućava iskorišćavanje biljke, bez potrebe za daljom obradom (sušenje), a samim tim i izbegavanje dodatnih troškova.

Odnos uložene i dobijene energije 1:15

Kod žetve Miskantusa, moguća su dva sistema: višefazni postupak, koji uključuje košenje, sabijanje i baliranje, kao i jednofazni postupak, koji uključuje košenje, seckanje, baliranje, vezivanje ili peletiranje.

Pokošen Miskantus - spreman za baliranje

Osim za proizvodnju celuloze i čiste energije, Miskantus može da se upotrebljava za izolaciju kuća, izgradnju i u mnoge druge svrhe. Neka istraživanja pokazuju da je kod uljane repice odnos između energije koja se uloži u proizvodnju i dobijene energije 1:2, a kod Miskantusa je 1:15.

Jedan hektar Miskantusa daje gorivo kao i 8.000 litara lož ulja!

U poslednjih nekoliko godina poraslo je interesovanje za korišćenje bogatih zeljastih kultura za celulozu, poput Miskantusa, sirovine pogodne za industrijski papir. Deficit celuloznih vlakana u Evropi, oko 3 miliona tona godišnje, pokazuje značajan potencijal za upotrebu celuloze u proizvodnji papirne mase. Trenutno korišćenje vlakana iz nedrvenastih useva za proizvodnju papirne mase u Evropi je ispod 1% ukupne proizvodnje.

Prema proračunima nemačkih naučnika, poljoprivrednik od 1 ha Miskantusa, svake godine, može da dobije količinu goriva, koja odgovara 8.000 litara lož ulja. Prema nekim podacima, predviđa se da bi do 2050. godine Miskantus mogao da zadovoljava 12% energetskih potreba u Evropskoj uniji.


Tagovi

Miscanthus giganteus Miskantus Biljno gorivo Energetska biljka Biomasa Etanol Lož ulje Košnja miskantusa


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!