Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 15.07.2016. 15:00

Zbog čega je drastično pao berzanski promet?

Ove nedelje novosadska Produktna berza zabeležila čak 8 puta manji promet nego prošle nedelje.

  • 755
  • 37
  • 0

Ovonedeljni promet od svega 226 tona, ukupne dinarske vrednosti 7.568.000,00 dinara, čak osam puta je manji nego prošlonedeljni. Osnovni razlozi pasivnosti tržišnih učesnika su niska cena pšenice ovogodišnjeg roda, koju nude potencijalni kupci i aktuelna zasićenost tražnje za kukuruzom, što je dovelo do apstinencije potencijalnih kupaca i obaranja cenovnih kotacija na strani ponude.

Svi ugovori zaključeni uz kaluzulu gratis lagera

Simptomatično za ovonedeljni berzanski promet je činjenica da su svi ugovori zaključeni uz klauzulu gratis lagera, koju su ponudili prodavci do avgusta meseca, što dovoljno govori o, trenutno, vrlo povoljnoj poziciji tražnje, koja koristi nesrazmerno veliku ponudu primarnih ratarskih kultura, u odnosu na potrebe na strani tražnje, čime je potencijalnim kupcima omogućena lagodna tržišna pozicija.

Na tržištu pšenice samo jedan zaključen ugovor

Na tržištu pšenice novog roda, zaključen je, početkom radne nedelje, samo jedan berzanski ugovor, u količini od 100 tona, po ceni od 16,50 din/kg, sa PDV-om (15,00 din/kg, bez PDV-a), uz već pomenutu klauzulu nezaračunavanja troškova skladištenja kupcu u periodu od mesec dana. Da je prošlonedeljna konstatacija o izrazito niskoj ceni hlebnog zrna tačna, potvrđuje podatak da do kraja ove nedelje zvanične berzanske prodajne kotacije i po 14,50 din/kg, bez PDV-a, nisu naišle na interesovanje potencijalnih kupaca.

Izostali ugovori o kupoprodaji kukuruza

Odavno na organizovanom robno-berzanskom tržištu nije zabeleženo, kao ove nedelje, da nije registrovan ni jedan ugovor o kupoprodaji kukuruza. Očigledno da kupci nemaju više računice da kukuruz plaćaju po dosadašnjoj ceni od 20,00 din/kg, bez PDV-a, pri čemu ni ovonedeljne prodajne kotacije u rasponu od 19,50-19,70 din/kg, bez PDV-a, nisu naišle na afirmativnu reakciju tražnje.

Malo aktivnije tržište soje

Tržište soje je bilo tokom nedelje nešto aktivnije, ali je i ono podleglo aktuelnom trendu opšteg pada cena. Prometovano je 126 tona soje u zrnu po prosečnoj ceni od 46,97 din/kg, sa PDV-om (42,70 din/kg, bez PDV-a), što je za 3,39% niže nego prethodne nedelje, uz napomenu da je pad realno još izraženiji, kada se uzme u obzir klauzula "gratis lagera" definisana u oba zaključena berzanska ugovora na ovom tržišnom segmentu.

Opšti pad cena najznačajnijih ratarskih kultura, tokom nedelje za nama, direktno je prouzrokovao novi pad indeksne vrednosti Prodex-a. Ovaj indeks je u padu četvrtu nedelju za redom i na današnji dan beleži vrednost od 212,86 indeksnih poena, što je za 2,33 indeksna poena niže nego prošlog petka.

Dešavanja na svetskim berzama

Na samom početku nedelje tržišta su se oporavila pod uticajem veće potražnje i nesigurnosti oko vremenskih uslova u SAD-u. U svom najnovijem izveštaju USDA je povećao svoje procene proizvodnje pšenice na 738,51 mil. tona, ali trgovci su više pažnje obratili na povećanje potrošnje i veće izvozne potražnje, što vodi ka smanjenju završnih zaliha u sezoni 2016./17. na 253,7 mil. t. naspram prošlomesečne procene od 257,8. mil. Međutim, ova cifra je i dalje za 9,18 mil. t. veća u poređenju sa prethodnom sezonom. Za Ameriku je procena da će zalihe kukuruza na kraju sezone biti blago smanjene na 43,2 mil. t. Proizvodnja u novoj sezoni je potvrđena na nivou od 369,33 mil. t., što je za 23,84 mil. više nego prošle sezone. Proizvodnja pšenice se procenjuje na 61,5 mil. tona u SAD-u, što je za 5 mil. više od junske procene, kao posledica dobrih useva ozime pšenice.

Novoposmatrani septembarski fjučers na pšenicu je za 2,02% poskupeo u odnosu na kraj prošle nedelje, odnosno fjučers na kukuruz je skuplji za 4,68%. Visoke temperature u SAD-u i rast izvoza su ove nedelje uticali na rast cene ove uljarice. Soja sa avgustovskom isporukom je skuplja za 3,16%, a sojina sačma za 1,63%. Cene su u Budimpešti, u forintama, ostale nepromenjene, dok je u evropskoj valuti registrovan rast cena kukuruza i pšenice za 0,14%. U Parizu je cena pšenice viša za 1,77%, a kukuruza za 2,51%.

Foto:bigstockphotos.com;smart.art


Tagovi

Produktna berza Tržište žitarica i uljarica Cena pšenice Svetske berze Zalihe


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta